Celem konkurs Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest wybór dań, które są tradycyjne i charakterystyczne dla danego regionu. Zwycięskie danie będzie reprezentowało województwo świętokrzyskie podczas finału w Poznaniu.
W etapie wojewódzkim konkursu wzięło udział 10 grup: Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym - powiat skarżyski, Koło Gospodyń Huta Stara - powiat kielecki, Koło Gospodyń Wiejskich Herbaciarki - sandomierski, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki - jędrzejowski, Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie - konecki, Koło Gospodyń Wiejskich w Błoniu - sandomierski, Koło Gospodyń Wiejskich Czekaj - powiat jędrzejowski, Stowarzyszenie Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi z Moskorzewa - włoszczowski, Koło Gospodyń Wiejskich Topola - kazimierski oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach - opatowski.
Pierwsze miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Topoli w gminie Skalbmierz, które ugotowały kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem miodem i chrupiącymi żeberkami. Na drugim miejscu uplasowały się Korytniczanki z gminy Sobków za korytnicką gęś w kapuście kiszonej, a na trzecim - Herbaciarki z Sulisławic w gminie Łoniów za zupę partyzancką.
Zwycięskie gospodynie z Topoli będą reprezentować nasze województwo w finale podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Jak dobrze znasz kuchnię polską?
Jak długo przechowywać produkty w lodówce? | Warsztaty z MasterChefaem |
Czy wiesz co zamówić w smażalni ryb? | Wegetarianizm, weganizm, frutarianizm... |
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?