Kompot z suszu dopełni wigilijną wieczerzę. Jak zrobić świąteczny napój z suszonych owoców?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kompot z suszu nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale również wspomoże układ trawienny.
Kompot z suszu nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale również wspomoże układ trawienny. pixabay.com/165106/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Wigilia bez kompotu z suszu? To się nie może udać! Zapach gotowanych owoców z przyprawami od razu kojarzy się ze Świętami. Napój od lat gości w naszych domach, a jego przygotowanie jest proste. Kompot z suszonych owoców nie tylko ugasi wigilijne pragnienie, ale także dobrze wpłynie na układ trawienny, który w okresie świątecznym może być nieco obciążony. Jak przygotować susz? Jaki jest przepis na idealny kompot?

Zimą trudno o dojrzewające owoce, dlatego tradycja sprzed lat o gotowaniu kompotu na bazie suszonych owoców przetrwała do dziś. Napój można dodatkowo wzbogacić przyprawami korzennymi, które dają charakterystyczny zapach i wprowadzają w świąteczny nastrój.

Czym jest susz i jak go zrobić?

Jedni kupują gotowe suszone owoce, drudzy stawiają na przygotowanie napoju od podstaw, włącznie ze zrobieniem suszu. Susz to nic więcej, jak suszone owoce. Większe, np. jabłka i gruszki, warto wcześniej pokroić w plasterki. W przypadku moreli i śliwek nie trzeba rozdrabniać owoców, należy jedynie usunąć pestki. Sposobów na konserwację jest kilka.

To też może Cię zainteresować

Przygotowane produkty można suszyć na kaloryferze, za pomocą specjalnej suszarki lub w piekarniku. Najważniejsze, aby pod wpływem ciepła, woda wyparowała z owoców. Czas uzależniony jest od wielkości – małe morele czy śliwki będą gotowe w 2-3 godziny, jabłka czy gruszki potrzebują więcej czasu.

Jakie owoce wybrać na kompot z suszu?

Gospodynie gotują kompot w garnkach, w większych ilościach, aby gorącego naparu starczyło na Wigilię i pozostałe dni Świąt. Dobór składników jest kwestią indywidualną, jednak w przepisach najczęściej można znaleźć:

  • morele,
  • śliwki,
  • jabłka,
  • gruszki.

Do kompotu często dosypuje się dodatki w postaci m.in. goździków, anyżu, cynamonu, skórki pomarańczy lub cukru. Co ciekawe, w 2006 roku susz wigilijny wielkopolski trafił na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Należy zaznaczyć, że owoce do produkcji suszu wigilijnego wielkopolskiego w rejonie gminy Gizałki tradycyjnie pochodzą z sadów przydomowych oraz gospodarstw sadowniczych Ziemi Kaliskiej - podaje MRiRW.

Jak ugotować kompot z suszu?

Mając suszone owoce pod ręką, droga do przygotowania kompotu jest prosta. 2 kg różnych owoców należy wcześniej pomoczyć w wodzie, w której później będą się gotować. W takiej formie lądują w garnku zalane ok. 3-4 litrami wody i tą wcześniejszą z moczenia. W zależności od wielkości garnka można też zmniejszyć ilość suszu. Mieszanka wzbogacona przyprawami, ewentualnie sokiem z cytrusów, powinna się gotować ok. 10 minut od momentu wrzenia.

Walory kompotu z suszu

Suszone owoce mają nie tylko walory smakowe, ale także korzystnie wpływają na zdrowie. Po zjedzeniu obfitej wigilijnej wieczerzy kompot może być lekarstwem na ciężkostrawność i ewentualne problemy trawienne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie