Spis treści
Kilogram cukru w marketach kosztuje najczęściej 5-6 zł, w osiedlowych sklepach nieco więcej. Po zawirowaniach, które obserwowaliśmy latem, regały znów zapełniły się cukrem, limity zniesiono, wyższa cena została.
Cukier podrożał o 100 procent, bo urosły koszty produkcji
Produkty sypkie znalazły się na drugim miejscu najbardziej drożejących produktów w sklepach detalicznych we wrześniu 2022 w zestawieniu rok do roku. W tej grupie zdecydowanie najmocniej podrożał cukier – aż o 100 proc. Dalej są sól i makaron – 37,8 proc. i 37,3 proc. Z kolei cena mąki poszła w górę o 23 proc., a ryżu – o 19,7 proc., wynika z cyklicznego raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych”, autorstwa UCE RESEARCH i Wyższych Szkół Bankowych.
– Podwyżka cen produktów sypkich wynika przede wszystkim z rosnących kosztów produkcji, w tym energii i transportu – wyjaśnia dr Edyta Wojtyla, ekonomistka z WSB w Poznaniu, w komentarzu do przywołanego badania.
- Wymienione artykuły są w pierwszej grupie potrzeb, stąd producenci są pewni, że utrzymają sprzedaż, dlatego dodali do cen podwyższony koszt wytworzenia. W przypadku cukru mieliśmy do czynienia ze spekulacją na rynku, w wyniku której konsumenci robili nieuzasadnione zapasy towaru. To wywołało dodatkową podwyżkę cen na skutek nadwyżki popytu nad podażą – analizuje dr Edyta Wojtyla.
Urosła cena skupu buraków cukrowych, co cieszy rolników
Wielkopolska Izba Rolnicza w jednej ze swoich analiz wskazuje: "Na uwagę zasługują podwyżki cen skupu buraków cukrowych. Praktycznie wszystkie koncerny przetwarzające ten surowiec w Polsce podniosły ceny do poziomu około 50 euro/tonę. Było to możliwe po podniesieniu cen cukru w sieciach detalicznych", jest przekonany samorząd rolniczy z Wielkopolski.
"Dodając do tego dopłatę do buraków cukrowych, która będzie utrzymana w kolejnej perspektywie UE, producenci buraków mogą patrzeć w przyszłość z optymizmem", uważa WIR.
Podwyżki cukru w sklepach pozwoliły podnieść stawki skupu
Sytuację na rynku buraków cukrowych i samego cukru dla Strefy Agro komentuje Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Strefa Agro: Rzeczywiście to podwyżki w sklepach stworzyły możliwość podniesienia ceny za surowiec dla plantatorów?
Rafał Strachota: Umowy kontraktacji we wszystkich koncernach zostały wynegocjowane przez związki plantatorów w sposób pozwalający reagować na sytuacje na rynku cukru. W przypadku jej poprawy uruchamiany jest mechanizm wiążący cenę buraków z ceną cukru. Tyle że cena do rozliczenia buraków brana jest z roku gospodarczego, w którym sprzedawany jest cukier, a ten rozpoczyna się kilka miesięcy po zasiewach. Dlatego kluczowe znaczenie miały negocjacje z producentami cukru, w ramach których uzgodnione zostały podwyżki stawek podstawowych we wszystkich koncernach.
Aby rolnicy byli zainteresowani uprawą, przychód z produkcji buraków musi być wyższy niż w przypadku innych kultur, należy wziąć pod uwagę poziom kosztów, a tu wydatki w całym rolnictwie wzrosły i wzrastają w zastraszającym tempie. Duże znaczenie ma sytuacja na rynku cukru – w ostatnich miesiącach ceny cukru wzrosły na rynku światowym, w UE i również w Polsce. Obecny poziom cen cukru pozwala na uzyskanie wyższych cen za buraki z perspektywą na dodatkową wypłatę ponad cenę gwarantowaną.
Podwyżki za buraki dopiero znajdą odzwierciedlenie na sklepowych półkach za kilka tygodni lub miesięcy w postaci kolejnych podwyżek za kilogram cukru?
Wzrost cen buraków nie miał wpływu na poziom cen cukru, one wzrosły przed podwyżką cen buraków. W przypadku sektora buraków zależność jest odwrotna, to cena cukru ma wpływ na cenę buraków. Jednakże znaczny wzrost kosztów związany z uprawą buraków powoduje, że w przypadku załamania się koniunktury na rynku cukru nie będzie możliwości obniżki cen buraków. Jakakolwiek zapowiedz ich spadku, może spowodować masowe odejście plantatorów od uprawy buraków.
Jak przebiega trwająca kampania? Jakość i ilość zbiorów jest zgodna z oczekiwaniami?
Warunki do zbioru buraków są dobre. Plony są zróżnicowane, oczywiście na ich wysokość wpływ miała susza. Deszcze, które przyszły pod koniec sierpnia i we wrześniu (niestety nie wszędzie) poprawiły wagę korzenia, ale jednocześnie spowodowały obniżkę zawartości cukru w burakach. Także mamy rejony z bardzo wysokimi plonami i niestety również takie, w których plon jest znacznie poniżej średniej wieloletniej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dorota Gardias rozebrała się do naga przed obiektywem. Wygląda jak bogini! [zdjęcia]
- Tak w młodości wyglądała Magda Gessler. Była prawdziwą pięknością [zdjęcia]
- Popularna aktorka odsłania kulisy romansu z żonatym mężczyzną. Odważne wyznanie
- Znana dziennikarka nie wytrzymała. "Tym razem sprawę oddaję prawnikowi"
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót