Powstające w naszym powiecie produkty, takie jak sery, jogurty, a nawet słodkie „kozie mleczko”, znane są też za granicą. Jak to się stało, że przedsiębiorcy z Bukowca, którym początkowo nikt nie dawał większych szans na sukces, tak bardzo rozwinęli swą działalność?
W ich gospodarstwie zawsze były kozy
Firma Agro-Danmis powstała w grudniu 1995 roku i obecnie gospodaruje na 860 hektarach ziemi. Przede wszystkim zajmuje się hodowlą kóz, których stado liczy dziś około 1200 sztuk. Od czerwca 2006 roku posiada także własną, nowoczesną mleczarnię.
- Wcześniej zlecaliśmy okolicznym mleczarniom produkcję naszych wyrobów, ale z czasem stało się to uciążliwe. Poza tym mieliśmy już zbyt dużo zamówień - wspomina właścicielka firmy Lucyna Gramowska.
Zobacz również:
Karton kontra kozy - co nie spodobało się zwierzętom w przesyłce?
Źródło: STORYFUL / x-news
Na początku przedsiębiorstwo było nastawione tylko na produkcję mleka bydlęcego, ale na gospodarstwie państwa Gramowskich zawsze były kozy, o których - przed laty - nikt jednak nie myślał w kategoriach „biznesowych”.
- Kozy - szczególnie starszym ludziom - nadal kojarzą się z biedą i niezbyt miłym zapachem. Dzisiaj jest inaczej, młodzi ludzie zupełnie odmienne mają na ten temat zdanie - opowiada Lucyna Gramowska.
Wiele osób nie dawało szans przedsiębiorcom z Bukowca, kiedy ci postanowili ruszyć z produkcją koziego mleka i dystrybucją gotowych wyrobów. Jak okazało się po latach - ci, którzy odradzali państwu Gramowskim ten pomysł, bardzo się mylili.
Z koziego mleka można zrobić nawet masło
Gramowscy na początku handlowali tylko kozim mlekiem. Potem dołączyły do niego sery (twarogowe, topione, do sałatek, śmietankowe, termizowane). Dziś firma produkuje także jogurty i „kozie mleczko” - słodki wyrób do kawy. Niedługo - jak zdradza Urszula Gramowska - w Bukowcu ruszy zaś produkcja koziego... masła.
- Na wszystkie produkty przerabiamy miesięcznie od 290 do 300 tysięcy litrów mleka - mówi przedsiębiorczyni.
Najlepiej sprzedaje się mleko UHT i w proszku, które - jak zapewnia Lucyna Gramowska - są zdrowe lekkostrawne, dlatego bywają polecane m.in. alergikom i innym chorym.
- Połowa naszych klientów sięga po produkty z koziego mleka właśnie przez wzgląd na zdrowie. Pozostali chcą po prostu spróbować czegoś „innego” - mówi Lucyna Gramowska.
Od kilku lat wytwarzane pod Budzyniem wyroby można kupić w większości sieciowych sklepów. W tym tygodniu pojawiły się one na półkach kolejnej sieci - Biedronki.
- W Biedronce sprzedajemy na razie tylko mleko - mówi właścicielka.
Kto wie, czy z czasem nie dołączą do niego kolejne produkty z Bukowca?
Firma ma na koncie wiele wyróżnień - m.in. „Znak Poznaj Dobrą Żywność”, „Polski Producent Żywności”, „Produkt Przyszłości”. Jej wyroby znane są także za granicą, a szczególnie na Ukrainie, Litwie i Finlandii.
Zbyt jest tak duży, że właściciele planują powiększenie swojego koziego stada.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?