Krowie, kozie i owcze. Polacy uwielbiają sery! Do jakiej grupy zaliczysz oscypka lub goudę? Zobacz, z jakiego mleka są produkowane

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jeden z najstarszych serów z Włoch, zaliczany do dojrzewających. Wyrabiany z mleka owczego. Musi mieć swoich koneserów, bowiem zarówno zapach, jak i smak są bardzo intensywne.
Jeden z najstarszych serów z Włoch, zaliczany do dojrzewających. Wyrabiany z mleka owczego. Musi mieć swoich koneserów, bowiem zarówno zapach, jak i smak są bardzo intensywne. pixabay.com/sadautumn
Udostępnij:
Na świecie istnieje ich kilka tysięcy, w Polsce stanowią podstawę niejednego rodzinnego śniadania. Mowa o serach! Mogą być białe, żółte, wędzone, miękkie lub twarde, często z dodatkami. Sery to także twarogi i serki homogenizowane. Najczęściej klasyfikuje się je ze względu na rodzaj mleka, z jakiego zostały wykonane. Czy wiesz, które robi się z krowiego, a które z owczego i koziego?

Podział serów. Jak można je sklasyfikować?

Sery to ważne źródło witamin i tłuszczu. Ze względu na dużą ilość wapnia są zalecane w diecie dzieci i osób z problemami kostnymi. Podział serów jest bardzo szeroki, można je wyodrębnić ze względu na konsystencję, dojrzewanie lub formę obróbki. Wielu z nas najchętniej dzieli wyroby na podstawie gatunku mleka. Tu zazwyczaj pojawiają się sery z mleka krowiego, owczego i koziego. Choć tych kategorii jest więcej, na warsztat pójdą te trzy rodzaje.

Tyle sera spożywają Polacy

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w 2020 roku przeciętne miesięczne spożycie serów i twarogów na jedną osobę wyniosło niecały 1 kg. Najwięcej nabiału zjedli mieszkańcy Dolnego Śląska i Zachodniopomorskiego.

O tym, że Polacy chętnie spożywają sery, świadczy zainteresowanie ich produkcją. Rolnicy we własnym zakresie, często w ramach RHD, wyrabiają nabiał i sprzedają go wśród lokalnej społeczności. Na e-bazarkach można znaleźć sery kozie świeże z Mazowsza już za 7zł/100g, naturalne twarogi lubuskie za 12,90 zł/kg lub swojskie sery podpuszczkowe z Podlasia od 30 zł za kilogram.

Sery z mleka krowiego, koziego i owczego. Jak je rozróżnić?

Ser z mleka krowiego jest najbardziej popularny, często ma śmietankowy smak, jest też dosyć tłusty. Ten z mleka koziego ma niską zawartość tłuszczu i lekko ostre nuty. Z kolei produkt zrobiony z owczego, podobnie jak z krowiego, ma dość dużo tłuszczu, a w smaku przypomina orzech.

Niektóry sery są cenione w Unii Europejskiej, wiele z nich widnieje też na krajowej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Zobacz, z czego produkowane są poszczególne sery. Większość na pewno znasz!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie