Posiadanie takiego certyfikatu przez konkretną lokalną potrawę wytwarzaną wedle ściśle określonej tradycyjnej receptury oznacza, że od teraz krupniokiem można nazywać tylko produkt certyfikowany i wytwarzany na podstawie określonego przepisu na wskazanym w rozporządzeniu obszarze.
Województwo opolskie wspólnie z województwem śląskim starały się o wprowadzenie nazwy krupniok do rejestru chronionych nazw i chronionych oznaczeń geograficznych.
Procedura zakończyła się 21 czerwca, kiedy to odpowiednie rozporządzenie w tej sprawie zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Krupnioki śląskie ściśle wiążą się z historią Śląska.
Występowały m.in. w jadłospisach weselnych, na stołach śląskich popularne są od lat trzydziestych XIX wieku.
Rosnąca popularność krupnioków śląskich w XIX wieku związana była również za sprawą śląskiego stanu górniczego.
Górnik musiał „zjeść dobrze i tłusto, aby mieć siłę do ciężkiej pracy”
Krupnioki śląskie zaliczają się do wędlin podrobowych, nietrwałych, parzonych, w osłonce naturalnej.
Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda (powiat oleśnicki, województwo dolnośląskie).
Obecnie już 38 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów, w tym krupniok i kołocz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?