Krupniok Śląski dołączył do greckiej fety i szynki parmeńskiej

Ewa Bilicka
Od teraz krupniokiem można nazywać tylko produkt certyfikowany i wytwarzany na podstawie określonego przepisu.
Od teraz krupniokiem można nazywać tylko produkt certyfikowany i wytwarzany na podstawie określonego przepisu. Archiwum
Krupniok Śląski", jako drugi produkt regionalny po "Kołoczu Śląskim", już jest w rejestrze chronionych nazw - informuje Piotr Mielec z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Posiadanie takiego certyfikatu przez konkretną lokalną potrawę wytwarzaną wedle ściśle określonej tradycyjnej receptury oznacza, że od teraz krupniokiem można nazywać tylko produkt certyfikowany i wytwarzany na podstawie określonego przepisu na wskazanym w rozporządzeniu obszarze.

 

Województwo opolskie wspólnie z województwem śląskim starały się o wprowadzenie nazwy krupniok do rejestru chronionych nazw i chronionych oznaczeń geograficznych.

Procedura zakończyła się 21 czerwca, kiedy to odpowiednie rozporządzenie w tej sprawie zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

 

Krupnioki śląskie ściśle wiążą się z historią Śląska.

Występowały m.in. w jadłospisach weselnych, na stołach śląskich popularne są od lat trzydziestych XIX wieku.

Rosnąca popularność krupnioków śląskich w XIX wieku związana była również za sprawą śląskiego stanu górniczego.

 

Górnik musiał „zjeść dobrze i tłusto, aby mieć siłę do ciężkiej pracy”

 

Krupnioki śląskie zaliczają się do wędlin podrobowych, nietrwałych, parzonych, w osłonce naturalnej.

Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda (powiat oleśnicki, województwo dolnośląskie).

 

Obecnie już 38 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów, w tym krupniok i kołocz.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Krupniok Śląski dołączył do greckiej fety i szynki parmeńskiej - Nowa Trybuna Opolska