Kryzys żywnościowy nam nie grozi. PIE: Polska jest samowystarczalna w produkcji zbóż, mięsa i nabiału

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Pod kątem produkcji zbóż, mięsa i nabiału nie grozi nam załamanie. Także poziom rynku warzyw i owoców jest stabilny.
Pod kątem produkcji zbóż, mięsa i nabiału nie grozi nam załamanie. Także poziom rynku warzyw i owoców jest stabilny. pixabay.com/VugarAhmadov/zdjęcie ilustracyjne
W obliczu konfliktu zbrojnego na Ukrainie europejska gospodarka zmaga się z wahaniami cen i niepewną przyszłością. Krajowi producenci na tle innych państw mogą czuć się bezpiecznie. - Polska jest samowystarczalna w kluczowych segmentach produkcji roślinnej i zwierzęcej – informuje Polski Instytut Ekonomiczny.

Bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest na odpowiednim poziomie. Pod kątem produkcji zbóż, mięsa i nabiału nie grozi nam załamanie. Także poziom rynku warzyw i owoców jest stabilny.

Polski Instytut Ekonomiczny opublikował nowy "Tygodnik Gospodarczy" poświęcony m.in. zasobom produkcyjnym w kraju. Analiza dotyczy wskaźników samowystarczalności. Z danych wynika, że produkujemy wystarczająco dużo towarów takich, jak m.in. zboża, wołowina, jaja, mleko czy też ziemniaki.

Jak wygląda sytuacja na rynku zbóż?

Podstawę produkcji roślinnej stanowią zboża. W roku gospodarczym 2019/2020 wskaźnik samowystarczalności wyniósł 118 proc., co w praktyce oznacza nadwyżkę w stosunku do zużycia krajowego. Podobne „rekordy” padły w sektorze wołowiny (wskaźnik na poziomie 209 proc. w 2020 roku), drobiu i jaj (powyżej 150 proc.) oraz cukru i mleka (powyżej 125 proc.).

- Wskaźniki nieco powyżej 100 proc. cechowały w roku gospodarczym 2019/2020 także produkcję warzyw, roślin strączkowych i ziemniaków – podkreśla "Tygodnik Gospodarczy" PIE.

Polska trzecim producentem zbóż w Unii Europejskiej

Raport wskazuje, że Polska, z udziałem ponad 11 proc., była w 2021 roku trzecim co do wielkości producentem zbóż w Europie. Krajowe zbiory wyniosły 34,6 mln ton. Najwięcej zebrano pszenicy i kukurydzy. W dalszej kolejności udział miały pszenżyto, owies i mieszanki zbożowe, jęczmień oraz żyto.

Ceny zbóż wpływają na koszty produkcji. Zabraknie nam śruty?

Rosnące ceny zbóż znacznie przekładają się na dalszy łańcuch produkcyjny. Drożeją pasze, a co za tym idzie, drożeje także produkcja zwierzęca. Finalnie konsument musi zapłacić więcej za mięso. Pod kątem produkcji pasz Polska nie jest niestety samowystarczalna. Rocznie importowane są spore ilości wysokobiałkowej śruty – 3 mln ton, w tym także z Ukrainy i Rosji.

- Wyższe ceny żywności na rynku światowym rodzą ryzyko sprzedaży większej ilości żywności za granicę, w której zwykle ceny w eksporcie są wyższe niż na rynku krajowym – podsumowuje "Tygodnik Gospodarczy".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro