Który sposób parzenia kawy jest najbardziej zrównoważony? Czy wiesz, że kapsułki możesz ponownie wykorzystać? Sprawdzamy, czy to działa

Justyna Madan
Justyna Madan
Jeśli masz w domu ekspres na kapsułki, zastanów się nad wykorzystaniem ich dwa razy. Okazuje się bowiem, że jeśli patrzymy na problem całościowo - od uprawy kawy po jej zaparzenie, kapsułki nie są najmniej zrównoważoną opcją parzenia. Która metoda jest najlepsza?
Jeśli masz w domu ekspres na kapsułki, zastanów się nad wykorzystaniem ich dwa razy. Okazuje się bowiem, że jeśli patrzymy na problem całościowo - od uprawy kawy po jej zaparzenie, kapsułki nie są najmniej zrównoważoną opcją parzenia. Która metoda jest najlepsza? Justyna Madan
Nie możesz się obejść bez porannej kawy? Lubisz wypić gorący napój po obiedzie? Który sposób parzenia jest najbardziej zrównoważony? Jednorazowe kapsułki z kawą automatycznie lądują na końcu tej listy, są przecież z plastiku, a z drogiej paczki zrobimy zaledwie od kilku do kilkunastu napojów. Okazuje się jednak, że popularne kapsułki niekoniecznie są jednorazowe, można je ponownie wykorzystać. W dodatku to inny sposób parzenia kawy ma wyższy ślad węglowy od kapsułek.

Spis treści

Naukowcy z University of Quebec przypomnieli o zakazie używania kawy na kapsułki w 2016 roku w rządowych budynkach w Hamburgu. Tak było. Dodali jednocześnie, że to kawa przelewowa pozostawia znacznie wyższy ślad węglowy niż demonizowane kapsułki.

Który sposób parzenia kawy jest najmniej i najbardziej zrównoważony?

Naukowcy Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher i Pierre-Luc Dessureault postanowili obliczyć, w jaki sposób cztery popularne metody przygotowywania kawy przyczyniają się do kryzysu klimatycznego. Przyjrzeli się całemu cyklowi życia każdej metody, od uprawy ziaren po utylizację kapsułek z kawą i mycie kubków. Następnie obliczyli emisje związane z przygotowaniem 280 mililitrów kawy za pomocą jednej z czterech metod:

  • kawy przelewowej,
  • kapsułek,
  • french press,
  • kawy rozpuszczalnej.

Wynik badań jest zaskakujący. Okazuje się, że jeśli konsumenci postępują zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, to kawa rozpuszczalna jest najbardziej zrównoważoną metodą parzenia, a najmniej – kawa przelewowa. Jeśli jednak osoby pijące kawę zużywają o 20 procent więcej kawy i podgrzewają dwa razy więcej wody, kawa w kapsułkach zajmuje pierwsze miejsce.

Dlaczego? To uprawa ziaren kawy jest najbardziej emisyjną częścią procesu parzenia, odpowiada za 40 do 80 procent emisji końcowej filiżanki. Dzieje się tak dlatego, że uprawa kawy stała się rodzajem intensywnego rolnictwa, które wymaga nawadniania, nawozów zawierających podtlenek azotu i pestycydów. Dlatego konserwowanie samej kawy ma pierwszeństwo przed prawie wszystkimi innymi kwestiami związanymi ze zrównoważonym rozwojem.

Nie tylko uprawa kawy i jej parzenie ma znaczenie

– Na poziomie konsumenta unikanie marnowania kawy i wody jest najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie śladu węglowego konsumpcji kawy – powiedział Rodrigues Viana w rozmowie z The Washington Post.

Kapsułki mają pod tym względem przewagę nad kawą filtrowaną, ponieważ z natury ograniczają ilość kawy, którą można zaparzyć. Pozwala to zaoszczędzić od 11 do 13 gramów kawy.

Jeśli chodzi o parzenie najbardziej zrównoważonej kawy, istnieje kilka niuansów:

  • Po pierwsze – źródło twojej energii elektrycznej robi różnicę.
  • Ilość wypijanej kawy też ma znaczenie. Wadą kapsułek z kawą jest to, że ich wygoda może zachęcić ludzi do wypicia dwa razy większej liczby filiżanek, niwelując ich przewagę.

Jedna rzecz, o której badanie nie wspomina, to skąd pochodzi kawa. Uprawa kawy jest tak wysokoemisyjna, po części dlatego, że tradycyjna metoda uprawy w cieniu została zastąpiona uprawą większej ilości roślin pod słońcem. Badanie jest jednak dobrym przypomnieniem, że najbardziej widoczny wpływ produktu na środowisko dla konsumentów niekoniecznie jest najbardziej znaczący.

Jak ponownie wykorzystać kapsułki z kawą?

Zacznijmy od tego, że jeśli masz ekspres na kapsułki, ale go nie używasz, bo opakowanie kapsułek jest zdecydowanie za drogie, są dwa rozwiązania. Przede wszystkim można kupić kapsułki wielokrotnego użytku – z plastiku lub metalowe, które wystarczy wypełnić ulubioną, zmieloną kawą i cieszyć się pysznym napojem. Można też spróbować wykorzystać zużytą kapsułkę ponownie. Jak?

Zużytą kapsułkę dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy wieczko, wyjmujemy też wewnętrzny filtr. Z folii aluminiowej robimy filtr, którym wykładamy dno kapsułki. Następnie napełniamy kapsułkę mieloną kawą – 2 łyżeczki i lekko ją ugniatamy. Przykrywamy kapsułkę większym kawałkiem folii, to ważne, aby ściśle przylegała, była mocno owinięta. Wkładamy tak przygotowaną kapsułkę do ekspresu, kawa może parzyć się wolniej, strumień napoju również może być mniejszy. Nie jest to idealny sposób parzenia kawy, ale jesteśmy w stanie przygotować nowy, pyszny jak zawsze napój, a przy okazji wykorzystamy zużyte kapsułki ponownie. Kapsułki możemy przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

3 sposoby na ponowne użycie fusów z kawy

Miękkie, soczyste mięso
Kwaśny charakter kawy może pomóc poprawić smak mięsa i sprawi, że będzie ono miękkie. Dodaj zużyte fusy z kawy do swojego ulubionego przepisu, natrzyj mięso przyprawami i fusami z kawy i odłóż na 2 godziny. Fusy utworzą na mięsie ciemną, chrupiącą skórkę. Można też fusy ponownie zaparzyć, pozwolić kawie ostygnąć i użyć jej do marynaty, w której przechowujemy mięso do 24 godzin przed gotowaniem.

Zadrapania na drewnianych meblach
Przygotuj gęstą pastę z fusów po kawie i wody. Wetrzyj ją w zadrapania za pomocą bawełnianego wacika, zostaw na 5-10 minut, a następnie wytrzyj bawełnianą szmatką. Powtarzaj według potrzeb, ale pomiędzy kolejnymi aplikacjami odczekaj kilka godzin. Ta metoda pomaga pozbyć się zarysowań, ale barwi drewno na ciemnobrązowy kolor, więc nie używaj jej na jasnych meblach.

Odśnieżanie
Fusy z kawy warto przechowywać na białe dni, do odśnieżania podjazdu czy chodnika. Fusy z kawy działają podobnie jak sól, ale bez takiej szkody dla środowiska. Są bogate w azot, który pomaga w topnieniu lodu, poza tym kawa sprawia, że podłoże jest mniej śliskie. Jednocześnie fusy nie powodują żadnych szkód dla środowiska, zwłaszcza jeśli porównamy je z solą.

Źródło: Eco Watch

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie