Kurz na samochodach? To nie piasek, to pyłki! W maju pylą drzewa, krzewy i trawy. Alergicy nie mają lekko

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Z pyłkami brzozy trzeba pomęczyć się do czerwca. W połowie maja stężenie pyłków wciąż jest wysokie, ale eksperci wykazują tendencję spadkową. Warto pamiętać, że alergicy źle reagują na pewne produkty. Ci uczuleni na brzozę powinni unikać surowych warzyw i owoców. Może to wywołać obrzęki jamy ustnej i pieczenie.
Z pyłkami brzozy trzeba pomęczyć się do czerwca. W połowie maja stężenie pyłków wciąż jest wysokie, ale eksperci wykazują tendencję spadkową. Warto pamiętać, że alergicy źle reagują na pewne produkty. Ci uczuleni na brzozę powinni unikać surowych warzyw i owoców. Może to wywołać obrzęki jamy ustnej i pieczenie. GettyImages/HHelene
Rozpoczął się sezon pylenia wielu roślin. W niektórych regionach, np. Kujawsko-Pomorskiem, mieszkańcy zmagają się z żółtym nalotem na samochodach. Nie jest to ani kurz, ani piasek, uaktywniły się tam sosny. Oprócz nich, w maju uciążliwe dla alergików mogą być inne drzewa i kwiaty. Alergicy powinni uzbroić się w chusteczki i odpowiednie leki. Zobacz, jakie rośliny mogą być naszą zmorą w okresie wiosennym.

Maj pyli najbardziej. Najwięcej uczuleń powodują pyłki traw

W większości przypadków pyłki wywołują katar, kichanie i łzawienie oczu. Na dłuższą metę te dolegliwości mogą być uciążliwe. Doświadczeni alergicy przed sezonem wiosennym uzbrajają się w medykamenty, które pomogą im przetrwać ten ciężki okres. Najgorszy jest maj, wtedy pyli najwięcej roślin.

Zmorą osób uczulonych są trawy. W Polsce znajdziemy ponad sto różnych odmian, które pylą na potęgę aż do lipca. Upalne dni niestety tylko sprzyjają alergenom, które osadzają się w powietrzu. Najlepiej na spacery wybierać się po deszczu lub burzy.

Nie tylko trawy pylą. Jak ograniczyć alergię?

Ponadto, objawy alergii mogą uaktywnić się przez pyłki zbóż, drzew i krzewów. Wśród nich są m.in. brzoza, dąb, sosna, pokrzywa, babka, a nawet zarodniki grzybów. Jak podaje Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM pyłki brzozy dalej mają wysokie stężenie, ale wykazują tendencję spadkową.

- Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy, powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk – informuje KSMA.

Ograniczenie krzyżowych pokarmów pomoże w walce z męczącym katarem i zaczerwienieniem oczu. Warto pamiętać, że alergie na pyłki są sezonowe, a więc utrzymują się tylko w okresie pylenia roślin. Aby ograniczyć intensywność objawów, warto też unikać kontaktu z alergenami, stosować odpowiednie leki, osłaniać twarz i po przyjściu do domu kąpać się.

Zobacz, co może wywołać alergię sezonową. Te rośliny pylą w maju:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie