Kurz na samochodach? To nie piasek, to pyłki! W maju pylą drzewa, krzewy i trawy. Alergicy nie mają lekko

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Z pyłkami brzozy trzeba pomęczyć się do czerwca. W połowie maja stężenie pyłków wciąż jest wysokie, ale eksperci wykazują tendencję spadkową. Warto pamiętać, że alergicy źle reagują na pewne produkty. Ci uczuleni na brzozę powinni unikać surowych warzyw i owoców. Może to wywołać obrzęki jamy ustnej i pieczenie.
Z pyłkami brzozy trzeba pomęczyć się do czerwca. W połowie maja stężenie pyłków wciąż jest wysokie, ale eksperci wykazują tendencję spadkową. Warto pamiętać, że alergicy źle reagują na pewne produkty. Ci uczuleni na brzozę powinni unikać surowych warzyw i owoców. Może to wywołać obrzęki jamy ustnej i pieczenie. GettyImages/HHelene
Udostępnij:
Rozpoczął się sezon pylenia wielu roślin. W niektórych regionach, np. Kujawsko-Pomorskiem, mieszkańcy zmagają się z żółtym nalotem na samochodach. Nie jest to ani kurz, ani piasek, uaktywniły się tam sosny. Oprócz nich, w maju uciążliwe dla alergików mogą być inne drzewa i kwiaty. Alergicy powinni uzbroić się w chusteczki i odpowiednie leki. Zobacz, jakie rośliny mogą być naszą zmorą w okresie wiosennym.

Maj pyli najbardziej. Najwięcej uczuleń powodują pyłki traw

W większości przypadków pyłki wywołują katar, kichanie i łzawienie oczu. Na dłuższą metę te dolegliwości mogą być uciążliwe. Doświadczeni alergicy przed sezonem wiosennym uzbrajają się w medykamenty, które pomogą im przetrwać ten ciężki okres. Najgorszy jest maj, wtedy pyli najwięcej roślin.

Zmorą osób uczulonych są trawy. W Polsce znajdziemy ponad sto różnych odmian, które pylą na potęgę aż do lipca. Upalne dni niestety tylko sprzyjają alergenom, które osadzają się w powietrzu. Najlepiej na spacery wybierać się po deszczu lub burzy.

Nie tylko trawy pylą. Jak ograniczyć alergię?

Ponadto, objawy alergii mogą uaktywnić się przez pyłki zbóż, drzew i krzewów. Wśród nich są m.in. brzoza, dąb, sosna, pokrzywa, babka, a nawet zarodniki grzybów. Jak podaje Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM pyłki brzozy dalej mają wysokie stężenie, ale wykazują tendencję spadkową.

- Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy, powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk – informuje KSMA.

Ograniczenie krzyżowych pokarmów pomoże w walce z męczącym katarem i zaczerwienieniem oczu. Warto pamiętać, że alergie na pyłki są sezonowe, a więc utrzymują się tylko w okresie pylenia roślin. Aby ograniczyć intensywność objawów, warto też unikać kontaktu z alergenami, stosować odpowiednie leki, osłaniać twarz i po przyjściu do domu kąpać się.

Zobacz, co może wywołać alergię sezonową. Te rośliny pylą w maju:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie