Lipiec przyniesie dojrzałe wiśnie. Jak odróżnić je od czereśni? Zobacz, co przyrządzić z sezonowych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Sezon na wiśnie ruszy w połowie lipca. Owoce muszą być zebrane w odpowiednim momencie, potem będą już zbyt miękkie.
Sezon na wiśnie ruszy w połowie lipca. Owoce muszą być zebrane w odpowiednim momencie, potem będą już zbyt miękkie. GettyImages/Daniela Baumann
Udostępnij:
Lada moment opadnie szał na truskawki, rozpocznie się smakowanie pierwszych wiśni. Wczesne zbiory rozpoczną się w połowie lipca. Wielu z nas na pierwszy rzut oka myli je z czereśniami. Warto wiedzieć, że choć to podobna grupa pestkowych owoców, właściwości i smak są zupełne inne. Jak nie dać się nabrać? Co przyrządzić z owoców lata?

Sezon na wiśnie, pierwsze pojawią się w lipcu

Kochamy lato za słońce, lekkie ubrania i smak soczystych sezonowych owoców. Na bazarach już można kupić krajowe truskawki i czereśnie, rozkręca się branża malinowa, zaś lipiec przyniesie wysyp wiśni. To, kiedy mroźnie zaczną produkcję, nie jest pewne, na skupach na pewno będzie można zdać owoce do chłodni.

Bogactwo witamin. Wiśnie służą zdrowiu

Wiśnie nie są tak słodkie jak czereśnie. Zawierają mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i minerałów. Podobnie jak czereśnie uważane są za źródło przeciwutleniaczy. Wydrylowane owoce można zjeść jako przekąskę, dodać do ciast, przetworów, a nawet wykorzystać na syropy lub nalewki. Na polskiej wsi co roku z wiśni robi się kompot.

Jak odróżnić wiśnię od czereśni?

Choć pierwsze wrażenie może być mylne, wiśnie bardzo łatwo odróżnić od czereśni. Kluczowe znaczenie ma barwa. Te pierwsze są intensywne, wpadają w bordowy odcień, z kolei drugie są po prostu czerwone. Wiśnie są też mniejsze, bardziej miękkie, ich smak nie każdemu odpowiada. O ile czereśnie są często słodkie i soczyste, o tyle wiśnie mają cierpkie nuty.

Przechowywanie wiśni. Tego błędu nie popełniaj!

Ze względu na delikatność miąższu i skórki wiśnie wymagają specjalnego traktowania. Pozostawione luzem szybko puszczą soki i zamiast apetycznego owocu, pojawi się miazga. Dobrze jest je umyć, osuszyć i trzymać w lodówce. Tym sposobem smak wiśni będziemy mogli czuć przez kilka dni po dokonaniu zakupu.

Co można przygotować z wiśni? Najlepsze przepisy

Obrobione owoce doskonale nadają się na przetwory, napoje lub dodatek do wielu dań. W sezonie letnim wiele gospodyń porywa się na dżemy, syropy i nalewki, które urozmaicą jesienne dni. Na stołach pojawiają się też ciasta z dodatkiem wiśni.

Zobacz najlepsze przepisy z użyciem wiśni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie