Sezon na wiśnie, pierwsze pojawią się w lipcu
Kochamy lato za słońce, lekkie ubrania i smak soczystych sezonowych owoców. Na bazarach już można kupić krajowe truskawki i czereśnie, rozkręca się branża malinowa, zaś lipiec przyniesie wysyp wiśni. To, kiedy mroźnie zaczną produkcję, nie jest pewne, na skupach na pewno będzie można zdać owoce do chłodni.
Bogactwo witamin. Wiśnie służą zdrowiu
Wiśnie nie są tak słodkie jak czereśnie. Zawierają mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i minerałów. Podobnie jak czereśnie uważane są za źródło przeciwutleniaczy. Wydrylowane owoce można zjeść jako przekąskę, dodać do ciast, przetworów, a nawet wykorzystać na syropy lub nalewki. Na polskiej wsi co roku z wiśni robi się kompot.
Jak odróżnić wiśnię od czereśni?
Choć pierwsze wrażenie może być mylne, wiśnie bardzo łatwo odróżnić od czereśni. Kluczowe znaczenie ma barwa. Te pierwsze są intensywne, wpadają w bordowy odcień, z kolei drugie są po prostu czerwone. Wiśnie są też mniejsze, bardziej miękkie, ich smak nie każdemu odpowiada. O ile czereśnie są często słodkie i soczyste, o tyle wiśnie mają cierpkie nuty.
Przechowywanie wiśni. Tego błędu nie popełniaj!
Ze względu na delikatność miąższu i skórki wiśnie wymagają specjalnego traktowania. Pozostawione luzem szybko puszczą soki i zamiast apetycznego owocu, pojawi się miazga. Dobrze jest je umyć, osuszyć i trzymać w lodówce. Tym sposobem smak wiśni będziemy mogli czuć przez kilka dni po dokonaniu zakupu.
Co można przygotować z wiśni? Najlepsze przepisy
Obrobione owoce doskonale nadają się na przetwory, napoje lub dodatek do wielu dań. W sezonie letnim wiele gospodyń porywa się na dżemy, syropy i nalewki, które urozmaicą jesienne dni. Na stołach pojawiają się też ciasta z dodatkiem wiśni.