Lipiec przyniósł dojrzałe wiśnie. Jak odróżnić je od czereśni? Zobacz, co przyrządzić z sezonowych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nie ma nic prostszego niż kompot z wiśni. Wydrylowane kuleczki (ok. pół kilograma) zalewamy litrem wody, dodajemy 4 łyżki cukru i gotujemy. Po 15 minutach napój będzie już gotowy. Na upały szklanka płynu będzie idealna – nie tylko doda witamin, ale pozwoli zregenerować organizm obciążony całodniowym wysiłkiem.
Nie ma nic prostszego niż kompot z wiśni. Wydrylowane kuleczki (ok. pół kilograma) zalewamy litrem wody, dodajemy 4 łyżki cukru i gotujemy. Po 15 minutach napój będzie już gotowy. Na upały szklanka płynu będzie idealna – nie tylko doda witamin, ale pozwoli zregenerować organizm obciążony całodniowym wysiłkiem. GettyImages/yulka3ice
Lada moment opadnie szał na truskawki, rozpocznie się smakowanie pierwszych wiśni. Wczesne zbiory rozpoczną się w połowie lipca. Wielu z nas na pierwszy rzut oka myli je z czereśniami. Warto wiedzieć, że choć to podobna grupa pestkowych owoców, właściwości i smak są zupełne inne. Jak nie dać się nabrać? Co przyrządzić z owoców lata?

Sezon na wiśnie, pierwsze pojawią się w lipcu

Kochamy lato za słońce, lekkie ubrania i smak soczystych sezonowych owoców. Na bazarach powoli kończy się wysyp krajowych truskawek i czereśni, rozkręca się branża malinowa i wiśniowa. Mroźnie rozpoczynają produkcję, na skupach na pewno można zdać owoce do chłodni.

Bogactwo witamin. Wiśnie służą zdrowiu

Wiśnie nie są tak słodkie jak czereśnie. Zawierają mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i minerałów. Podobnie jak czereśnie uważane są za źródło przeciwutleniaczy. Wydrylowane owoce można zjeść jako przekąskę, dodać do ciast, przetworów, a nawet wykorzystać na syropy lub nalewki. Na polskiej wsi co roku z wiśni robi się kompot.

Jak odróżnić wiśnię od czereśni?

Choć pierwsze wrażenie może być mylne, wiśnie bardzo łatwo odróżnić od czereśni. Kluczowe znaczenie ma barwa. Te pierwsze są intensywne, wpadają w bordowy odcień, z kolei drugie są po prostu czerwone. Wiśnie są też mniejsze, bardziej miękkie, ich smak nie każdemu odpowiada. O ile czereśnie są często słodkie i soczyste, o tyle wiśnie mają cierpkie nuty.

Przechowywanie wiśni. Tego błędu nie popełniaj!

Ze względu na delikatność miąższu i skórki wiśnie wymagają specjalnego traktowania. Pozostawione luzem szybko puszczą soki i zamiast apetycznego owocu, pojawi się miazga. Dobrze jest je umyć, osuszyć i trzymać w lodówce. Tym sposobem smak wiśni będziemy mogli czuć przez kilka dni po dokonaniu zakupu.

Co można przygotować z wiśni? Najlepsze przepisy

Obrobione owoce doskonale nadają się na przetwory, napoje lub dodatek do wielu dań. W sezonie letnim wiele gospodyń porywa się na dżemy, syropy i nalewki, które urozmaicą jesienne dni. Na stołach pojawiają się też ciasta z dodatkiem wiśni.

Zobacz najlepsze przepisy z użyciem wiśni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie