Lockdown częściowy, ale jednak. Koronawirus wykańcza restauracje. Jak radzą sobie producenci mięsa wieprzowego?

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Archiwum Polska Press Grupa
Koronawirus sieje spustoszenie. Restauracje są zamykane, a - przez kryzys gospodarczy - konsumenci mają coraz mniej w portfelach. Uzasadnione obawy ma zatem także branża mięsa wieprzowego. Ile oferuje się kujawsko-pomorskim rolnikom za żywiec wieprzowy?

Restauracje i inne lokale mogą serwować wyłącznie na wynos, a - ograniczenie ich działalności - z pewnością odbije się na konsumpcji mięsa. Choćby wieprzowego. Dodatkowo, pracownicy linii produkcyjnych trafiają na kwarantanny, możliwości przerobowe zakładów mięsnych są więc ograniczone.

- Krajowe restrykcje dotyczące pandemii Covid-19 ograniczające funkcjonowanie gastronomii będą negatywnie oddziaływały na ceny skupu żywca - podkreśla Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.

Mielone mięso wołowe oraz wieprzowe zawiera wiele cennych składników odżywczych

Niektóre kraje ogłaszają lockdown na części swojego terytorium. "W tych regionach gospodarka ucierpi najbardziej. Istniejąca liczba miejsc pracy będzie trudna do utrzymania. Kryzys gospodarczy oraz niepewność dochodów skłonią konsumentów do oszczędności. Zamknięcie branży gastronomicznej oraz zakaz organizacji imprez masowych przełoży się na spożycie wieprzowiny. Mniejszy popyt wywoła presję na cenę żywca", wskazuje Dargiewicz.

Ceny skupu żywca wieprzowego

Dane z końca października 2020 pochodzą z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie:

  • krowy kl. 1 - średnia cena 5.07 zł / kg
  • krowy kl. 2 - 4.94 zł / kg
  • byki kl. 1 - 6.86 zł / kg
  • byki kl. 2 - 6.44 zł / kg
  • byki kl. Extra - 7.42 zł / kg

Cena skupu u sąsiadów z zachodu, od wstrzymania eksportu na rynek chiński z powodu ASF, utrzymuje się na niezmienionym poziomie.

- Nic dziwnego, że zarówno tani żywiec jak i tania wieprzowina z Niemiec pojawia się w wielu krajach unijnych, w tym również w Polsce - podkreśla prezes KZP-PTCH. - Nie zmieniło to jednak krajowych cen skupu żywca w stosunku do ubiegłego tygodnia. Raczej nie należy spodziewać się szybkiej poprawy rynkowej. Utrzymuje się dość wysoka podaż żywca, a wirus Covid-19 coraz częściej będzie pojawiał się w ubojniach i na liniach przetwórczych zakładów mięsnych.

Źródła informacji: KPODR i KZP-PTCH

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Lockdown częściowy, ale jednak. Koronawirus wykańcza restauracje. Jak radzą sobie producenci mięsa wieprzowego? - Gazeta Pomorska