Marszew 2019. Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski chcą się rozwijać

MIKO
Biuro Prasowe Fundacji EFRWP
Blisko 60 przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego spotkało się 9 sierpnia, aby podzielić się swoimi doświadczeniami oraz dowiedzieć się, jak efektywnie prowadzić działalność swoich kół. Panie i panowie zakwalifikowali się do ogólnopolskiej operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń” realizowanej przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W szkoleniu, które odbyło się 9 sierpnia w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Marszewie, udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości: Przybysławice, Cekowo Kolonia, Łąkie, Dębno Polskie, Chałków, Antonin, Cielimowo, Kocin, Sulęcinek, Korzecznik, Ciemierów Kolonia, Wierzbno, Osada, Zagórzyn, Mórka, Września, Zagórzno, Osłonin oraz Mniszki.

Podczas warsztatów panie poznały nie tylko praktyczne zagadnienia związane z bieżącą działalnością KGW, ale także miały okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów czy zasad uczestniczenia w krajowych i międzynarodowych systemach jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. Koła zostały również zapoznane z zasadami sprzedaży produktów własnych, możliwościami finansowania działalności organizacji pozarządowych czy sposobami promocji oraz rozwoju swojej działalności.

W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich” realizowanej od lipca do października 2019 roku, udział bierze ok. 420 członków KGW z 119 kół z siedmiu województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, małopolskiego, warmińsko-mazurskiego oraz świętokrzyskiego. W ramach operacji powstanie również praktyczny poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich rozszerzający tematykę szkoleń, a 14 kół zostanie zaproszonych do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach gastronomicznych w swoich regionach.

To kolejna edycja operacji realizowana przez Fundację EFRWP z myślą o wspieraniu rozwoju lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. W 2018 roku w cyklu warsztatów kulinarnych udział wzięło 58 członkiń KGW z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego. Po zakończeniu warsztatów przedstawiciele kół przeprowadzili szereg działań (udział w wydarzeniach plenerowych, warsztaty dla dzieci w szkołach podstawowych) wśród swoich lokalnych społecznościach, których celem była promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Marszew 2019. Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski chcą się rozwijać - Głos Wielkopolski