Masło drożeje w regionie, kraju i na świecie. Wiemy, dlaczego

Marzena Smoręda
Krzysztof Krogulec
Drożeje masło. Jak mówią eksperci rynku mleka, to skutek kilku sytuacji na polskim i światowym rynku.

- Wyższe ceny detaliczne masła nie są dla konsumentów dobrą informacją, ale dla producentów, proszę mi wierzyć, są koniecznością – mówi Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, która produkuje od niedawna prawdziwe i pyszne masło. – Żeby wyjaśnić trend wzrostu cen, zacznę od sytuacji na świecie. Problem z małą ilością mleka, a więc surowca do produkcji masła, mają Nowa Zelandia o Argentyna, potentaci na tym rynku. Masła jest więc mniej i ma wyższą cenę na światowych giełdach. Wykorzystują tę sytuację Stany Zjednoczone i Chiny, giganci w produkcji mlecznej, wpuszczając na rynek oczywiście drogie masło. To wszystko wpływa na ceny w Europie, a wiec i w Polsce. Unia Europejska ma zresztą od dwóch lat problem z nadmiarem mleka w proszku. Duże mleczarnie nie chcą produkować już odtłuszczonego mleka w proszku, sprzedają więc albo sproszkowane, albo płynne pełne. W konsekwencji nie ma więc brakuje tłuszczu, z którego wyrabia się masło – tłumaczy sytuację Piotr Dąbrowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Masło drożeje w regionie, kraju i na świecie. Wiemy, dlaczego - Echo Dnia Świętokrzyskie