Kolejnym pomysłem na to, aby nie marnować jedzenia i starać się unikać wyrzucania jest mrożenie. Czy wiedzieliście, że można mrozić te produkty? >>>
Surowe jajka
Jajka można mrozić, ale bez skorupek ponieważ płyn pod wpływem mrożenia zwiększa swoją objętość, więc skorupka może pęknąć, a tego nie chcemy. Można jednak rozbić jajka do miseczki, ubić je i zamrozić w takiej formie. Co najlepsze, można je trzymać w zamrażarce do roku.
Awokado
Nie sprawdzi się zamrażanie awokado w kawałkach, ale pasta jak najbardziej. Pamiętaj jednak, aby dodać do rozgniecionego owocu łyżeczkę soku z cytryny lub limonki, aby awokado nie zbrązowiało. Następnie zapakuj pastę w hermetyczne opakowanie i ją zamroź.
Wypieki
Mrożenie chleba nie jest niczym zaskakującym, chociaż odradza się mrożenie pieczywa z dyskontów, które już wcześniej było głęboko mrożone. Natomiast poza chlebem można mrozić również słodkie wypieki. Ile razy niedojedzone po przyjęciu czy świętach ciasto lądowało w koszu, bo było go po prostu zbyt dużo? Ciasteczka, babeczki, brownie i wszelkie ciasta mogą zostać zamrożone. Kiedy goście wpadną bez zapowiedzi, będzie ich czym poczęstować.