Mięso na rolniczy handel detaliczny tylko z rzeźni? Wprowadzenie wieprzowiny na rynek nie jest takie proste

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
To, jak pozyskiwane jest mięso na potrzeby RHD określają unijne przepisy. Czy są możliwe odstępstwa?
To, jak pozyskiwane jest mięso na potrzeby RHD określają unijne przepisy. Czy są możliwe odstępstwa? GettyImages/Mongkolchon Akesin
Rolniczy handel detaliczny ułatwił rolnikom sprzedaż własnych wyrobów. Wielu jednak wciąż sugeruje, że przepisy powinny się zmienić, zwłaszcza te w zakresie wprowadzenia do obrotu mięsa. Zdaniem Krajowej Rady Izb Rolniczych gospodarz powinien mieć możliwość ubicia w gospodarstwie tygodniowo 5 sztuk trzody w warunkach, jak na własne potrzeby, a z przeznaczeniem na RHD. Co na to resort rolnictwa?

Izby rolnicze zaapelowały o zmianę przepisów. Unijne wymogi są rygorystyczne

W kwietniu Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego w zakresie sektora mięsnego. Jak przyznał resort, o zasadach pozyskiwania surowców mięsnych na potrzeby RHD decyduje m.in. prawo Unii Europejskiej.

Przepisy UE wyraźnie wskazują, że ubój zwierząt gospodarskich kopytnich, także świń, w celu wprowadzenia na rynek mięsa, powinien odbywać się w zatwierdzonej rzeźni. Ten wymóg obejmuje także RHD. Odstępstwa w zakresie trzody obowiązują tylko wtedy, gdy ubój musi być wykonany na pastwisku lub w gospodarstwie, bo zwierzę uległo wypadkowi i nie mogło zostać przetransportowane do rzeźni.

- Mięso pozyskane z takiego uboju, jeżeli zostało ocenione jako zdane do spożycia przez ludzi przez urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni, może być wprowadzane na rynek, m. in. w ramach RHD. Pewnego rodzaju odstępstwem od tego wymogu jest możliwość uboju zwierząt agresywnych (stanowiących zagrożenie dla osób obsługujących), w tym świń, w miejscu ich pochodzenia, pod pewnymi, ściśle określonymi, warunkami i przy wykorzystaniu specjalnych jednostek przewoźnych zintegrowanych z rzeźnią stacjonarną – informuje MRiRW.

W odpowiedzi możemy też przeczytać, że przepisy unijne mają zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów, umożliwić wolny handel mięsem pozyskanym z ubitych zwierząt, zapewnić dobrostan zwierząt podczas uboju oraz zapiec rozszerzaniu chorób zakaźnych.

Pozyskiwanie mięsa do produkcji żywności w ramach RHD. Czy są możliwe odstępstwa?

Wszelkie zmiany w zakresie obowiązujących przepisów mogą być wprowadzone, ale najpierw musiałyby zostać uznane przez pozostałe państwa członkowskie UE, a następnie zaakceptowane przez odpowiednie organy. Resort przypomina, że są jednak pewne ustępstwa, a konkretnie możliwość zastosowania krajowych środków dostosowujących w odniesieniu do rzeźni.

W Polsce takiego rodzaju środki zostały wdrożone prawnie w odniesieniu do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej oraz rzeźni o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw, tzw. „rzeźni rolniczych”. Takie miejsca mają mnie rygorystyczne wymogi co do konstrukcji i wyposażenia. Te drugie, zwane rolniczymi, mogą korzystać z uproszczeń strukturalnych.

- Postulowana zmiana przepisów nie może zostać zrealizowana poprzez zmianę przepisów krajowych dotyczących RHD, lecz wymagałaby zmiany przepisów prawa UE, a co za tym idzie uzyskać poparcie innych państw członkowskich UE i organów UE, co nie jest aktualnie przewidywane – podsumowuje ministerstwo.

Źródło: KRIR, MRiRW

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera