Spis treści
Henryk Kowalczyk: Apelujemy o racjonalne robienie zakupów
- Marnujemy dużo żywności, a odpowiedzialni za to jesteśmy my sami — przekonuje wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. - Apelujemy o racjonalne robienie zakupów — kupujmy tyle, ile potrzebujemy i jesteśmy w stanie skonsumować. Badania wskazują, że marnujemy ogrom żywności — mówił 5 października rano na antenie Radia ZET.
Polacy najczęściej marnują pieczywo, świeże owoce, warzywa czy wędliny. Związane jest to z różnymi funkcjami przechowywania i tym, że za dużo kupujemy.
Już dzień wcześniej podczas konferencji prasowej poświęconej właśnie marnowaniu jedzenia, zachęcał: - Nie marnujmy żywności i stosujmy zasadę 4P - planowanie, przetwarzanie, przechowywanie i podzielenie się zbędną żywnością.
Zasada 4P, czyli jak oszczędzać na żywności i jej nie marnować?
Co możemy zrobić — zasada 4P wg resortu rolnictwa:
- Planowanie - Należy planować zakupy i jadłospis z wyprzedzeniem. Przed wyjściem na większe zakupy sporządzać listę potrzebnych produktów, która będzie wynikać z jadłospisu zaplanowanego na kolejne dni.
- Przechowywanie żywności - Żywność należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta, a ponadto warto wypracować w tym względzie własne nawyki. Najlepiej postępować zgodnie z zasadą „FIFO” (First In, First Out), czyli co pierwsze kupione – pierwsze wychodzi.
- Przetwarzanie żywności- Resztki produktów i przygotowanych potraw można również wykorzystać. Każdą zbędną ilość jakiegoś produktu można zmienić w pyszne danie lub smaczny dodatek do innego dania, dzięki czemu możemy mieć bezodpadową kuchnię.
- Podziel się - Żywnością przygotowaną w nadmiarze, co często zdarza się przy okazji świąt i większych uroczystości, warto podzielić się z innymi – z rodziną, sąsiadami, przyjaciółmi, znajomymi. Dobrym rozwiązaniem jest też przekazanie jedzenia do jadłodzielni.
Minister rolnictwa przypomina, że od września 2019 roku obowiązują przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności nakładające na sklepy obowiązek przekazywania organizacjom pozarządowym żywności w celu jej dystrybucji na cele społeczne.
Ile jedzenia idzie na zmarnowanie? Marnujemy żywność z kilku powodów
Od czasów pandemii, a potem wojny na Ukrainie dużo mówi się o bezpieczeństwie żywnościowym. Tymczasem, jak wskazuje szef resortu rolnictwa, marnotrawstwo żywności to jeden z ważniejszych problemów współczesnego świata. Skala tego zjawiska jest tak duża, że należy je traktować jako problem globalny.
- W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Niestety, największy udział w marnowaniu żywności mają konsumenci — jest to ok. 60%. Prowadzenie uświadamiających kampanii jest niezwykle ważne - uważa Henryk Kowalczyk. - W każdej sekundzie przez cały rok wyrzucane jest do kosza blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Co sekundę w polskich domach aż 92 kg żywności trafia do kosza.
Główne przyczyn marnowania żywności:
- zepsucie żywności,
- przeoczenie daty ważności,
- przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia,
- zakup zbyt dużej ilości żywności,
- nieprzemyślane zakupy,
- zbyt duże opakowanie,
- nieodpowiednie warunki przechowywania
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, przywołanych przez resort rolnictwa, na świecie marnuję się 1/3 wyprodukowanej żywności. W liczbach bezwzględnych jest to 1,3 mld ton.