Minister rolnictwa podpowiada, jak oszczędzać na jedzeniu. Radzi, by trzymać się zasady 4P

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Według ONZ na świecie marnuję się 1/3 wyprodukowanej żywności.
Według ONZ na świecie marnuję się 1/3 wyprodukowanej żywności. Paweł Dubiel
Nie stać nas na marnowanie jedzenia. Kiedy rosną ceny w sklepach i koszty życia w postaci rachunków za prąd, gaz, paliwa różnego rodzaju i raty kredytów, trzeba oszczędzać. Tymczasem nie wychodzi nam oszczędzanie na żywności, co pokazują dane. Marnujemy jej naprawdę sporo, o czym przekonuje wicepremier Henryk Kowalczyk. Podaje sposoby na to, by nie marnować jedzenia. Służy temu zasada 4P.

Spis treści

Henryk Kowalczyk: Apelujemy o racjonalne robienie zakupów

- Marnujemy dużo żywności, a odpowiedzialni za to jesteśmy my sami — przekonuje wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. - Apelujemy o racjonalne robienie zakupów — kupujmy tyle, ile potrzebujemy i jesteśmy w stanie skonsumować. Badania wskazują, że marnujemy ogrom żywności — mówił 5 października rano na antenie Radia ZET.

Polacy najczęściej marnują pieczywo, świeże owoce, warzywa czy wędliny. Związane jest to z różnymi funkcjami przechowywania i tym, że za dużo kupujemy.

Już dzień wcześniej podczas konferencji prasowej poświęconej właśnie marnowaniu jedzenia, zachęcał: - Nie marnujmy żywności i stosujmy zasadę 4P - planowanie, przetwarzanie, przechowywanie i podzielenie się zbędną żywnością.

Zasada 4P, czyli jak oszczędzać na żywności i jej nie marnować?

Co możemy zrobić — zasada 4P wg resortu rolnictwa:

  1. Planowanie - Należy planować zakupy i jadłospis z wyprzedzeniem. Przed wyjściem na większe zakupy sporządzać listę potrzebnych produktów, która będzie wynikać z jadłospisu zaplanowanego na kolejne dni.
  2. Przechowywanie żywności - Żywność należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta, a ponadto warto wypracować w tym względzie własne nawyki. Najlepiej postępować zgodnie z zasadą „FIFO” (First In, First Out), czyli co pierwsze kupione – pierwsze wychodzi.
  3. Przetwarzanie żywności- Resztki produktów i przygotowanych potraw można również wykorzystać. Każdą zbędną ilość jakiegoś produktu można zmienić w pyszne danie lub smaczny dodatek do innego dania, dzięki czemu możemy mieć bezodpadową kuchnię.
  4. Podziel się - Żywnością przygotowaną w nadmiarze, co często zdarza się przy okazji świąt i większych uroczystości, warto podzielić się z innymi – z rodziną, sąsiadami, przyjaciółmi, znajomymi. Dobrym rozwiązaniem jest też przekazanie jedzenia do jadłodzielni.
Trwa głosowanie...

Jak rosnące ceny żywności wpłynęły na Twoje zakupy?

Minister rolnictwa przypomina, że od września 2019 roku obowiązują przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności nakładające na sklepy obowiązek przekazywania organizacjom pozarządowym żywności w celu jej dystrybucji na cele społeczne.

Ile jedzenia idzie na zmarnowanie? Marnujemy żywność z kilku powodów

Od czasów pandemii, a potem wojny na Ukrainie dużo mówi się o bezpieczeństwie żywnościowym. Tymczasem, jak wskazuje szef resortu rolnictwa, marnotrawstwo żywności to jeden z ważniejszych problemów współczesnego świata. Skala tego zjawiska jest tak duża, że należy je traktować jako problem globalny.

- W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Niestety, największy udział w marnowaniu żywności mają konsumenci — jest to ok. 60%. Prowadzenie uświadamiających kampanii jest niezwykle ważne - uważa Henryk Kowalczyk. - W każdej sekundzie przez cały rok wyrzucane jest do kosza blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Co sekundę w polskich domach aż 92 kg żywności trafia do kosza.

Główne przyczyn marnowania żywności:

  • zepsucie żywności,
  • przeoczenie daty ważności,
  • przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia,
  • zakup zbyt dużej ilości żywności,
  • nieprzemyślane zakupy,
  • zbyt duże opakowanie,
  • nieodpowiednie warunki przechowywania

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, przywołanych przez resort rolnictwa, na świecie marnuję się 1/3 wyprodukowanej żywności. W liczbach bezwzględnych jest to 1,3 mld ton.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro