Miód lubimy jeść na kanapce, jako dodatek do owsianki, gofrów czy do herbaty. Jest określany naturalnym antybiotykiem, więc chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień. W ostatnim czasie rośnie wybór miodów smakowych. Postanowiliśmy przyjrzeć się ofercie rodzinnych pasiek w Polsce.
Miód, czyli co? Słodycz prosto z natury
Miód oznacza naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
Tak miód definiuje Główny Inspektorat Weterynarii. Produkty pszczele oznaczają: miód, wosk pszczeli, mleczko pszczele, propolis lub pyłek.
Miód z malinami to już standard. Producenci chcą zaskoczyć klienta
Pasieka z Borów Tucholskich proponuje miód leśny malina czeremcha o wadze 1,1 kg za 37 zł. Taki miód otrzymywany jest z nektaru leśnej maliny i kwiatów czeremchy, podobnie jak ten z chabrów (400 g za 18 zł), w sposób naturalny wytwarzany przez same pszczoły.
To też może Cię zainteresować
My chcemy się jednak przyjrzeć miodom, do których ich producenci dołączają dodatkowe składniki. Odwiedzamy Polski e-bazarek (polskieebazarek.pl) i wybieramy Wielkopolskę. Znajdujemy tu m.in. miód o ciemnej barwie, którą uzyskano za pomocą kakao i szereg miodów owocowych. Oto przykłady wraz z cenami: