Mleko dla alergików. Takiego jeszcze nie piliście! Generacja A2 o obniżonej alergenności opłaci się hodowcy i konsumentom

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Mleko o obniżonej alergenności może przynieść producentom wyższy zarobek.
Mleko o obniżonej alergenności może przynieść producentom wyższy zarobek. 123rf
Mleko? O nie, muszę podziękować, jestem alergikiem. Być może już niebawem nie trzeba będzie odmawiać, ponieważ nowym trendem na rynku staje się mleko dla alergików. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczęła realizację projektu, który ma zachęcić do produkcji mleka A2, czyli takiego o obniżonej alergenności. Federacja przekonuje, że to może być bardzo opłacalne, bo odpowiada nowemu trendowi na światowym rynku.

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka chce utworzyć polski rynek mleka A2, który jej zdaniem daje ogromną szansę rozwoju dla polskich hodowców i przetwórców. Produkty wytworzone z mleka A2 osiągają ceny kilkakrotnie wyższe niż produkty konwencjonalne, co może w istotny sposób podnieść opłacalność produkcji. Uruchomienie produkcji tego typu mleka otwiera także nieograniczone możliwości eksportowe- przekonują autorzy pomysłu.

Projekt jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pod nazwą „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”.

Celem projektu jest przekazanie wiedzy na temat szczególnych właściwości mleka A2 oraz przekonanie zarówno hodowców, jak i konsumentów, że jest ono wartościową alternatywą dla diety bezmlecznej - mówi Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Mleko dla alergików, czyli produkty o obniżonej alergenności

Federacja sygnalizuje, że nowym trendem na rynku światowym jest rozwój produktów mlecznych o obniżonej alergenności. Na czym to polega? Zastosowanie technik selekcji genomowej pozwala na produkcję mleka o lepszej przyswajalności. Produktem tym jest mleko zawierające jedynie beta-kazeinę A2 (określane jako mleko A2 lub A2A2).

Prognozy rynkowe wskazują, że w 2026 r. światowy rynek mleka A2 może osiągnąć wartość ok. 21,39 miliardów dolarów. Dotychczas w Polsce nie prowadzono działań mających na celu upowszechnienie wiedzy o mleku A2 oraz organizacji produkcji tego typu surowca.

Inicjatywa nie będzie polegała jedynie na przekonywaniu hodowców i konsumentów.

- Zaplanowano również wykonanie badań pilotażowych mających na celu ocenę potencjału produkcji mleka A2 w Polsce, a także utworzenie subpopulacji produkcyjnej, składającej się wyłącznie z krów o genotypie A2A2 oraz populacji zapasowej z krowami o genotypie A1A2. Dzięki rozwojowi produkcji mleka A2 będzie możliwe zwiększenie ogólnej konsumpcji mleka w Polsce i zniwelowanie głównej bariery w spożyciu mleka, jaką jest alergia na białko mleka krowiego – mówi Leszek Hądzlik.

Mleko A2 to powrót do źródeł

Autorzy inicjatywy tłumaczą, że wariant A2 jest pierwotnym wariantem mleka, natomiast A1 - mutacją powstałą u bydła europejskiego kilka tysięcy lat temu. Obecnie znaczna część krów produkuje obie formy, istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że mleko kupowane w sklepie będzie zawierało zarówno formę A1, jak i formę A2 beta-kazeiny.

Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie poczuć i zobaczyć różnicy w smaku, zapachu czy konsystencji między mlekiem zawierającym wariant A1 i A2. Z pomocą przychodzi genetyka – tuż po narodzeniu przeprowadzane jest badanie zwierząt w celu określenia, jakiego typu mleko będą one produkować. Cząsteczki kazeiny w mleku A1 i A2 są niemal identyczne, różni je tylko jeden z 209 aminokwasów - w łańcuchu białek w strukturze kazeiny A2 nastąpiła zamiana proliny na histydynę.

Eliminacja mleka i produktów mlecznych z diety z powodu nietolerancji pokarmowych

Obecnie na rynku światowym obserwuje się tendencję do eliminacji mleka i produktów mlecznych z diety. Sytuacja ta wynika z coraz powszechniejszego występowania u ludzi nietolerancji pokarmowych i związanych z nimi problemów z trawieniem.
Mleko z beta-kazeiną A2 jest łatwiejsze do strawienia i lepiej przyswajalne niż jego wariant A1 lub inne rodzaje mleka. Struktura białka mleka krowiego A2 jest bardziej porównywalna do mleka kobiecego, a także mleka koziego, owczego i bawolego.

Mleko A2 jest dostępne w handlu w wielu krajach na świecie, m.in.:

  • Nowej Zelandii,
  • Australii,
  • Stanach Zjednoczonych,
  • Wielkiej Brytanii,
  • Holandii.

Ważnym krokiem w kierunku popularyzacji tego nowatorskiego wariantu mleka jest wzbudzenie wśród konsumentów chęci na jego spożywanie. Mleko A2 to produkt o wysokiej jakości odżywczej, niwelujący główne bariery w spożyciu mleka wynikające z alergii na mleko krowie. Niezwykle istotne jest podkreślenie jego unikalności oraz cennych walorów odżywczych, m.in. jako bogatego źródła wapnia.

Mleko jako cenne źródło wapnia

Zdaniem prof. Mirosława Jarosza z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, niezwykle ważna jest wiedza na temat możliwych źródeł wapnia w diecie.

Mleko i jego przetwory są nie tylko najbogatszym źródłem wapnia, ale również wapnia najlepiej przyswajalnego. Wynika to z tego, że w mleku i produktach mlecznych znajdują się składniki, które w istotny sposób zwiększają jego wchłanianie. Należą do nich witamina D, laktoza, niektóre aminokwasy oraz fosfopeptydy z mleka.

W większości krajów europejskich, również w Polsce – 45 do 70% wapnia, pochodzi z mleka i jego przetworów. Natomiast z produktów zbożowych i warzyw pochodzi jedynie ok. 10%.

Jakkolwiek niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają duże ilości wapnia, np. szpinak, suche nasiona fasoli, jarmuż, liście pietruszki, to jednak jest on słabo przyswajalny z powodu wysokiej zawartości w nich kwasu fitynowego i kwasu szczawiowego. Jego wchłanianie utrudniają także obecne w wielu produktach roślinnych nierozpuszczalne frakcje błonnika, tłuszcz oraz duża zawartość fosforu. Niewielkie ilości białka mogą pochodzić z wody mineralnej. Duże jego ilości zawarte są w konserwach rybnych z ośćmi. Przyswajalność wapnia z diety wynosi ok. 25% (od 10 do 40% - w zależności od składu diety) – zauważa prof. Jarosz.

Źródło: informacja prasowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro