Mole, czyli mkliki mączne lub omacnice spichrzanki, uwielbiają sypką żywność
Mole kojarzą nam się z kuchnią lub szafą. W pierwszym przypadku mówimy o molach spożywczych, w drugim ubraniowych. Zwalczanie nie jest łatwe, ale istnieją domowe sposoby, które pozwolą pozbyć się owadów.
Mole spożywcze bardzo szybko opanowują kuchnię, wizualnie mogą przypominać ćmy. Fachowo nazywa się je mklikami mącznymi i omacnicami spichrzankami. O ile nie zauważymy dorosłych osobników, o tyle o ich obecności mogą nas informować cienkie pajęczynki wśród żywności oraz grudki w niektórych produktach. Dorosłe osobniki nie są szkodliwe dla człowieka, ale już ich żer mocno zanieczyszcza żywność.
Gdzie żerują mole spożywcze? Zalęgają się bardzo szybko
Samice składają jaja w produktach sypkich, więc kuchnie i spiżarnie stanowią dla moli idealną przestrzeń bytowania. Uwielbiają kasze, makarony, ryże, przyprawy, bakalie lub wszelkie zbożowe pochodne. Niestety, często mimo odpowiedniej czystości w domu, owady pojawiają się nieproszone. Przynosimy je do domu wraz z zakupami lub wlatują przez uchylone okno.
Widok moli w domu może być nieprzyjemny, ale istnieją domowe sposoby, aby szybko i skutecznie pozbyć się ich z kuchennego królestwa. Zobacz, jakie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Rządowa dopłata do węgla