Takie wnioski wysnuto, przeprowadzając dwa oddzielne badania, dotyczące sztucznych nawozów stosowanych do zwalczania szkodników. Temat jest ważny, bo szacuje się, że na całym świecie każdego roku rolnicy zużywają ponad 2,5 miliarda kilogramów pestycydów.
Dlaczego pestycydy są szkodliwe dla pszczół?
Pszczoły to niezwykle istotna część naszego ekosystemu. Albert Einstein twierdził, że jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. W Polsce istnieje ok. 460 gatunków pszczół, prawie połowa narażona jest na wyginięcie. W Europie pszczoły zapylają 80 procent polnych kwiatów. Są również niezbędne dla rolnictwa, ponieważ około jedna trzecia światowej produkcji żywności zależy od tych właśnie zapylaczy.
I tutaj pojawia się kwestia pestycydów, które – jak wykazały najnowsze badania - sieją spustoszenie w ośrodkowym układzie nerwowym pszczół. Kiedy pszczoła „napije” się tych chemikaliów, jej zdolność do latania w linii prostej się osłabia, a konsekwencją jest problem z odnajdywaniem i zdobywaniem pożywienia.
- Przetrwanie pszczół może być zagrożone. Pokazujemy, że powszechnie stosowane insektycydy, takie jak sulfoksaflor i neonikotynoid imidaklopryd, mogą głęboko zaburzać wizualne zachowanie pszczół miodnych – mówi dr Rachel H Parkinson, z Uniwersytetu Oxfordzkiego. – Wyniki naszych badań są powodem do niepokoju. Zdolność pszczół do odpowiedniego reagowania na informacje wizualne ma kluczowe znaczenie dla ich nawigacji, a tym samym ich przetrwania – dodaje.
Czy mrówki mogą zastąpić pestycydy?
Oxfordzcy naukowcy dowodzą jednak, że jest nadzieja na ocalenie pszczół, a pomóc mają w tym zrównoważone formy rolnictwa i…mrówki. Mrówki są na ogół pożyteczne, np. kiedy "sprzątają" ściółkę z odpadów, jednak potrafią zniszczyć roślinę, gdy zamieszkają w jej pobliżu. Kopce budowane przez mrówki utrudniają ukorzenienie się rośliny. Dbają też o mszyce, bo lubią wytwarzaną przez nie spadź.
Nowe badanie, opublikowane w Journal Proceedings of Royal Society B wykazało, że mrówki mogą ochronić uprawy przed uszkodzeniem równie skutecznie co pestycydy. Mrówki chronią uprawy przed szkodnikami, takimi jak gąsienice i robaki. Ich labiryntowe tunele napowietrzają glebę, pomagając roślinom pobierać tlen.
Naukowcy przyjrzeli się 26 gatunkom mrówek i odkryli, że stworzenia te mogą być narzędziem w walce z innymi szkodnikami. Jak się okazuje, nie jest to wcale nowy pomysł. Już wiele wieków temu hodowcy cytrusów w Chinach wiedzieli, jak kontrolować uprawy przy użyciu mrówek.
I chociaż, tak jak wspomnieliśmy wcześniej, mrówki mogą również powodować szkody w uprawach, ponieważ lubią np. mszyce, to jednak zagrożenia te można równoważyć, stosując przyjazne dla środowiska praktyki, takie jak alternatywne źródła cukru, które będą dla mrówek wystarczającym pożywieniem.
Źródło: Journal Proceedings of Royal Society B, euronews

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?