1 z 8
Co region, to historia
Każdy region ma swoją historię, kulturę i ciekawe powiedzonka. Gwary i dialekty stanowią część danego miejsca. Przykład stanowi narodowe warzywo - ziemniaki. Górale nazwą je grulami, Wielkopolanie pyrami, z kolei Ślązacy kartoflami.
2 z 8
Gwara śląska
Ślązacy w swojej gwarze także mają słowa, które zrozumieją tylko osoby z regionu.
3 z 8
Gwara góralska
Oprócz Podhala, w rejonach Małopolski mieszkańcy m.in. wsi podkrakowskich, podzakopiańskich czy podtarnowskich na pewno wiedzą, że tam wychodząc na zewnątrz idzie się na pole, smażąc sznycla wyjdzie mielony a używając grysiku ma się na myśli kaszę manną.
4 z 8
Gwara kaszubska
Etnolekt można usłyszeć nie tylko na wsiach, ale także w szkołach w programie nauczania.