Na to trzeba zwrócić uwagę, kupując jaja. Wyjaśniamy znaczenie "tajnych" kodów

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Warto być świadomym konsumentem, więc czytajmy także informacje na skorupkach bądź opakowaniach
Warto być świadomym konsumentem, więc czytajmy także informacje na skorupkach bądź opakowaniach Obraz lynnalynn0 z Pixabay
Podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę kupując jaja. Ciekawy „Poradnik dla konsumentów” przygotowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kupując jaja warto sprawdzić sposób chowu kur niosek. Zatem pierwsze cyfry na jajach określają chów: ekologiczny - 0, z wolnego wybiegu - 1, ściółkowy - 2, klatkowy – 3.

Bez kodu na skorupce! Czy to zgodne z prawem?

Czasami konsumenci kupujący jaja na przykład na targowiskach dziwią się, że nie ma kodu producenta na skorupce. Inspektorzy wyjaśniają, że nie ma obowiązku umieszczania kodu na skorupce jaj pochodzących z gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji.

W sprzedaży detalicznej, szczególnie w dużych sieciach handlowych, najwięcej jest jaj o klasie wagowej M lub L. Co to oznacza? Ile powinno ważyć takie jajo?

Inspekcja wyjaśnia, że jaja w klasie wagowej XL są bardzo duże: masa ≥ 73 g; L - duże: 73 g > masa ≥ 63 g; M - średnie: 63 g > masa ≥ 53 g; S - małe: masa < 53 g. Dodają, że dopuszczalna jest sprzedaż opakowanych jaj o różnej wielkości opatrzonych informacją np. „Jaja różnej wielkości” oraz informacją jaką masę ma najmniejsze jajko.

Data trwałości jaj, przechowywanie, oznaczenia

Warto też wiedzieć, że:

  • data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia,
  • o świeżości jajka świadczy wielkość komory powietrznej - im większa, tym jajko starsze,
  • jaja wprowadzane do obrotu nie mogą być myte,
  • po zakupie jaja należy przechowywać w lodówce,
  • jaja klasy A są jajami spożywczymi, klasyfikuje się je według wagi,
  • jaja klasy B wykorzystuje się wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i na cele niespożywcze.

To też może Cię zainteresować

Warto być świadomym na zakupach

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przypomina:

  1. Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie.
  2. Niezależnie od tego w jakiej formie produkt spożywczy wprowadzany jest do obrotu (opakowanie, luz) muszą mu towarzyszyć wymagane przepisami prawa informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego, zgodnego z własnymi przekonaniami wyboru.
  3. W miejscu sprzedaży konsument ma prawo oczekiwać przede wszystkim takich informacji jak nazwa produktu, wykaz składników oraz dane identyfikujące producenta.
  4. W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania informacje o produkcie powinny znaleźć się na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub zostać zaprezentowane w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi. Jest to prawo każdego konsumenta, także Twoje!

Inspektorzy dodają: BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM – czytaj etykiety!

Autorkami „Poradnika dla konsumentów” IJHARS są: Sylwia Ciągło – Androsiuk, Katarzyna Ostrowska (WIJHARS w Olsztynie). Szczegóły na stronie https://www.gov.pl/ - KLIKNIJ TUTAJ

Zobacz też: Takie sztuczki stosują teraz supermarkety. Tak sklepy oszukują klientów, by kupowali więcej
Alarm w polskich sklepach - oto ostrzeżenia GIS. Te produkty zostały wycofane ze sklepów w całej Polsce
Od czego zależy kolor żółtka jaja i który jest najzdrowszy? Wyjaśniamy, dlaczego żółtko robi się zielone lub czarne oraz jak tego uniknąć

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na to trzeba zwrócić uwagę, kupując jaja. Wyjaśniamy znaczenie "tajnych" kodów - Gazeta Pomorska