Sezon na truskawki zaczyna się pod koniec maja i trwa przez kilka kolejnych tygodni. Wysyp truskawek z lokalnych pól jeszcze przed nami. Jak to w fabryce pod gołym niebem - owoce dojrzewają zależnie od pogody. W 2021 roku truskawki rosły na 35,6 tys. ha, wynika z danych przekazanych przez rolników do ARiMR.
Smak lata chętnie zamykamy w słoiku. Część z nas właśnie chce zadebiutować w przetworach i tym spieszymy z podpowiedzią, jak zrobić dżem truskawkowy - prosto i na tyle szybko, na ile to możliwe.
Wracamy do domu z torbą czy kobiałką truskawek i... Co dalej? Może powstać kompot, deser do zjedzenia "na już" albo dżem. To świetny sposób, by ulubiony smak i zapach przechować przez długie kolejne miesiące.
Prosty przepis na dżem truskawkowy z zeszytu mamy
Pamiętacie smak przetworów babci albo mamy? Mmmm... Spróbujmy zaskoczyć je własnym słoikiem przysmaku z owoców. Potrzebujemy jedynie 2 składników -
- truskawek
- cukru (można użyć zwykłego lub żelującego, który zawiera pektynę).
Proporcje są zależne od używanego cukru. Gdy wybieramy żelujący, na opakowaniu znajdziemy informację, na jaką porcję truskawek wystarczy. Stosując zwykły cukier, proponujemy użyć 250 g na 1 kg owoców.
Jak zrobić dżem lub mus z truskawek? Przygotowanie w 6 krokach
- Myjemy truskawki w chłodnej wodzie i pozbawiamy ich szypułek.
- Przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier i zostawiamy truskawki na 1,5 - 2 godziny, żeby puściły sok.
- Truskawki gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin (jeśli ma być gęstszy - dłużej).
- Jeśli wolisz mus, gładką wersję przysmaku ze słoika, użyj blendera.
- Gorącym (to ważne) dżemem wypełniamy umyte i osuszone słoiki. Zakręcamy i odstawiamy dnem do góry. Odwracamy po kwadransie. Po pewnym czasie powinno być słyszalne kliknięcie, czyli wklęśnięcie wieczka. To znak, że dżem jest zawekowany.
Sposobem mamy na przyspieszenie puszczenia soków jest użycie tłuczka do ziemniaków. Lepiej nie stosować, jeśli lubimy duże kawałki owoców.
Cukier żelujący możemy kupić w różnych wariantach np. 1:1, 2:1 czy 3:1. Oznacza to, że w pierwszym przypadku należy zastosować 1 kg cukru do 1 kg owoców. W drugim przypadku na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego. Są też cukry 3:1 (dla lubiących dżemy niskosłodzone).
Dlaczego warto robić własne przetwory? Nie tylko dla satysfakcji własnoręcznie przygotowanego dżemu, musu czy powideł. Przede wszystkim kontrolujemy skład - wiemy, co dodajmy do garnka, a następnie do słoika. Słodzimy również według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót