Nasz ogród to kopalnia składników. A co można z nich latem ugotować?

Anna Stasiewicz
pixabay.com
Udostępnij:
Lato jest porą, w której nie możemy narzekać na wybór dostępnych warzyw i owoców. A jeśli będą one wyhodowane w naszym przydomowym ogródku czy na działce, to z tym większą satysfakcją będziemy później przyrządzać z nich pyszne dania. Jak wynika z badań, prawie połowa mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego latem wybiera spożywanie posiłków w ogrodzie.

Letni posiłek na działce lub w ogródku możemy zacząć na przykład od orzeźwiającej zupy. Wykorzystajmy sezon na szpinak i rukolę i zróbmy pyszny chłodnik jogurtowy. Drobno siekamy szpinak i rukolę, a ogórka obieramy  i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt, posiekany szpinak, rukolę, startego na tarce ogórka i zioła. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

 

Lipiec to również sezon na kalarepę. Proponujemy udka z kurczaka z kalarepką, porem i marchewką. Mięso myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy warzywa i kroimy je w plastry. Mięso i warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Po godzinie potrawa jest gotowa.  

A może danie z wykorzystaniem fasolki szparagowej? Fasolkę oczyszczamy i gotujemy  w bulionie warzywnym. Następnie podsmażamy na maśle 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną fasolkę polewamy podsmażoną bułką. 

Z rukoli, którą możemy posadzić w ogródku, możemy przygotować pyszne sałatki, natomiast świeżą bazylię dodać do pomidorów czy spaghetti, a nawet przygotować bazyliowe pesto. W moim ogródku właśnie zaczynają dojrzewać truskawki i poziomki. Można je oczywiście pałaszować na surowo, posypane cukrem przypomną smak dzieciństwa. Ale również dodać do owocowych koktajli albo do ulubionego domowego ciasta. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Nasz ogród to kopalnia składników. A co można z nich latem ugotować? - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie