Nasza wołowina gości na włoskich stołach

Redakcja
pixabay.com
Polacy wyeksportowali w zeszłym roku wieprzowinę za 787,3 mln euro. Mowa o 431,9 tysiącach ton świeżego, chłodzonego lub mrożonego mięsa. Zobacz też: Kot i pies będą mieć zakaz wstępu obory Porównując podane wyniki do 2015, w ujęciu wartościowym polski eksport podskoczył o prawie 12%. Ilościowym? Wzrósł o 5,9%.

Zerknijmy na listę największych odbiorców wieprzowiny znad Wisły. Na pierwszych trzech miejscach są - Włochy (54,7 tys. ton), Niemcy (51,9 tys. ton), oraz Hongkong (38,9 tys. ton). 

 

 

W najnowszym raporcie FAMMU/FAPA czytamy, iż państwa unijne sprowadziły z naszego rynku łącznie 326,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. Jej wartość? 597,8 mln euro. Eksport w ujęciu ilościowym obniżył się o 3,2%, wartościowym - poszedł w dół o 3,1%. „Zniżka wywozu w tym kierunku została zrekompensowana wzrostem eksportu poza kraje unijne, głównie do Stanów Zjednoczonych oraz do Hongkongu i Kanady, Chile, Wietnamu", czytamy w raporcie. 

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Polska zaimportowała w 2016 roku 665,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. To o 1,8% mniej niż w 2015. W ujęciu wartościowym import zwiększył się o 2,4% do 1 mld 267 mln euro. 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: MRIRW/ZSRIR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nasza wołowina gości na włoskich stołach - Gazeta Pomorska