Jadalny grzyb na pniach drzew? To żółciak siarkowy. Smakuje jak kurczak
Wygląda jak niejadalna huba, możesz go ominąć, myśląc, że to groźny pasożyt. Czy słusznie? „Kurczak z lasu”, bo tak nazywa się żółciaka siarkowego, to smaczna...
[QUIZ] Wyobraź sobie świat niczym z The Last of Us. Czy przetrwasz?
Wyobraź sobie, że świata, który dobrze znasz już nie ma. Może to był wirus, w Ziemię uderzył meteoryt, może zaatakowali nas kosmici. Pozostali nieliczni. Jesteś...
Rybiki cukrowe często pełzają po łazienkach i kuchniach. Tak się ich pozbędziesz
Rybiki cukrowe zwane są srebrzykami ze względu na połyskujące łuski na powłoce. Prowadzą tryb nocny, rzadko da się je więc wyłapać w ciągu dnia. Uwielbiają...
Zepsuty miód, czy to w ogóle jest możliwe?
Miód ma całkiem długą datę przydatności, a jeśli słoik będzie szczelnie zamknięty i odpowiednio przechowywany, miód można jeść nawet po określonej dacie. Zdarza...
Młode pędy chmielu, czyli dzikie szparagi. Zbieramy je wczesną wiosną
Nie trzeba być ogrodnikiem, żeby wiedzieć, że nie wszystko trzeba kupować, aby mieć kuchnię pełną pysznych i zdrowych roślin. Część z nich można znaleźć podczas...
Kiedy siać arbuza? Uprawa krok po kroku
Szczególnie w ciepłe dni sięgamy po produkty, które są soczyste i mogą ochłodzić organizm. Arbuzy w większości składają się z wody i nawadniają w czasie upałów....