Nie każde jest bezpieczne. Jak wybrać najlepsze naczynie żaroodporne?

ES
pixabay.com
Wielkanoc i przedświąteczna gorączka w kuchni coraz bliżej. Uczulamy: kiedy Inspekcja Handlowa sprawdzała naczynia żaroodporne trzy z nich ... nie wytrzymały wysokich temperatur. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze.

Spośród 139 sprawdzonych partii naczyń żaroodpornych, zakwestionowano 51 z nich (36,7 proc.) - podaje Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji. Głównie chodziło o nieprawidłowe oznakowanie. Ba,dziewięć naczyń trafiło do laboratorium, gdzie trzy nie wytrzymały wysokich temperatur.

Dodajmy, że powinny być one odporne nawet na 300 stopni C.

Sprawdź: **Prosty przepis na babkę wielkanocną**

Wybór prosty nie jest. Wszak na rynku wabi nas ponad 400 modeli od około 10 zł do nawet 1200 zł za sztukę.

Na co więc zwrócić uwagę przy zakupie naczynia żaroodpornego:

  • sprawdź, czy na opakowaniu widnieje nazwa normy: PN-EN 13834+A1:2009 (to gwarancja bezpieczeństwa)
  • upewnij się, że naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów
  • obejrzyj uchwyty – czy można będzie je trzymać np. przez rękawicę
  • zbędne żłobienia i ozdoby niewskazane, utrudniają czyszczenie
  • sprawdź takie informacje jak: maksymalna temperatura, sposób poprawnego użytkowania, sposób konserwacji, tworzywo, z jakiego naczynie zastało wykonane

Źródło: UOKiK

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie każde jest bezpieczne. Jak wybrać najlepsze naczynie żaroodporne? - Gazeta Pomorska