Spis treści
W profesjonalnych szklarniach, gdzie zapewnione są odpowiednia wilgotność, temperatura i światło niezbędne do prawidłowej wegetacji, wzrostu i owocowania owoców i warzyw, zbiory trwają cały rok.
Jednak w przypadku przydomowych ogródków i działek trzeba poczekać na odpowiednie warunki, przede wszystkim dodatnią temperaturę, różną dla poszczególnych grup warzyw.
Nie oznacza to, że dopiero wówczas zaczyna się praca. Rozsady można przygotować kilka tygodni wcześniej. Poznaj terminy wysiewu pomidorów, ogórków, rzodkiewki, kapusty czy cebuli.
Jak wcześnie przed wysadzeniem do gruntu trzeba zasiać warzywa?
Czas produkcji rozsady, czyli sadzonek uzyskanych z nasion, dla poszczególnych gatunków warzyw jest zróżnicowany. Najczęściej rozsady przygotowujemy na domowych parapetach albo w ogrzewanych garażach z dostępem do światła. Wynosi około:
- kapustne 6-8 tygodni,
- pomidory 10-11 tygodni,
- ogórki 4-5 tygodni,
- sałata 5-6 tygodni,
- selery 10-12 tygodni.
Co siać w marcu? Kiedy siać warzywa do gruntu albo szklarni?
Termin wysiewu poszczególnych warzyw powinien być zgodny z zaleceniami producenta. Są odmiany wczesne, średniowczesne, średnio późne czy późne. Czas wysiewu zależy także od tego, czy sadzonka lub nasionko ma trafić do szklarni, czy bezpośrednio do gruntu.
Zasadniczo to luty jest pierwszym miesiącem, kiedy zaczynamy produkcję własnych rozsad warzyw. Już w lutym albo na początku marca możemy zacząć od siewu: