Nie tylko polscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. "Bo się nie opłaca"

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Copa-Cogeca podkreśla dotychczasowe wysiłki europejskich farmerów w działania zmierzające do poprawy dobrostanu zwierząt. Należy dalej pokazywać, jak wygląda rzeczywistość i praca przy produkcji mleka oraz jak hodowcy dbają o swoje zwierzęta.
Copa-Cogeca podkreśla dotychczasowe wysiłki europejskich farmerów w działania zmierzające do poprawy dobrostanu zwierząt. Należy dalej pokazywać, jak wygląda rzeczywistość i praca przy produkcji mleka oraz jak hodowcy dbają o swoje zwierzęta. pixabay.com
Udostępnij:
Cena mleka w skupie jest dobra, ale nie na tyle, by dorównywać rosnącym kosztom produkcji. Drogie są pasze, energia. Bardzo wzrosły również koszty weterynaryjne – komentuje Dorota Śmigielska analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Ceny mleka rosną wolniej od kosztów jego produkcji. Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wskazuje, że średnia cena skupu mleka w Unii Europejskiej jest najwyższa od 2016 r., jednak rolnicy coraz częściej mówią o rezygnacji z produkcji. Koszty paszy, nawozów i prądu są zbyt wysokie. Z tymi samymi problemami borykają się producenci mleka w całej Europie.

Część państw członkowskich wprowadza mechanizmy prowadzące do obniżenia cen energii elektrycznej. Ceny mleka rosną, ale rolnicy coraz częściej myślą o zmianie profilu działalności na produkcję roślinną. To jeden z tematów poruszanych 7 lutego 2022 r. podczas posiedzenia on-line grupy roboczej „Mleko i produkty mleczne” Copa-Cogeca.

Rosną ceny mleka i jego produktów

Średnia unijna cena mleka w grudniu 2021 roku wynosiła 41,3 EUR i była o 16,2% wyższa niż w grudniu 2020 r. W relacji rocznej cena surowca wzrosła prawie we wszystkich krajach, z czego największy miał miejsce

  • w Belgii o 39,9%,
  • na Litwie o 35,5%,
  • na Łotwie o 34,4%,
  • w Dani o 29,6%,
  • w Irlandii o 29,3%.

Spadek odnotowano jedynie na Cyprze i wyniósł on 5,8%.

- Wzrost ceny mleka nie przekłada się niestety na opłacalność produkcji, ponieważ koszty produkcji są bardzo wysokie. Największą dynamikę wzrostu miały ceny energii elektrycznej, nawozów. Bardzo wzrosły również koszty weterynaryjne – komentuje Dorota Śmigielska analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

W styczniu bieżącego roku średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 344 EUR/100 kg i była o 50,6% wyższa niż w analogicznym miesiącu 2020 roku.

  • Cena pełnego mleka w proszku odnotowała ogromny wzrost o 54,3% do poziomu 431 EUR.
  • Cena masła wzrosła o 66,0% w relacji rocznej i wynosiła 573 EUR/100 kg,
  • Cena serwatki w proszku wzrosła o 49,2% do poziomu 120 EUR/100 kg.
  • Ceny serów Cheddar i Emmental wzrosły odpowiednio o 10,1% i 2,1% do poziomów 339 EUR/100 kg w przypadku Cheddar i 506 EUR dla Emmental.
  • Ceny sera Gouda wzrosły o 28,0% do 403 EUR/100 kg, a Edam o 33,1% do poziomu 412 EUR/100 kg.

W styczniu 2022 roku u wszystkich najważniejszych graczy na światowym rynku mleka ceny produktów mleczarskich odnotowały wzrosty.

Co dalej z produkcją mleka?

Przedstawiciele EUCOLAIT uważają, że prawdopodobnie produkcja mleka nie będzie się rozwijać w najbliższych latach, ponieważ rosną wymagania i standardy, w życie wchodzą nowe przepisy dotyczące ochrony środowiska i dobrostanu. Rosną również koszty produkcji, to wszystko wpływa na to, że hodowcy nie chcą rozwijać produkcji.

Z kolei przedstawiciele Komisji Europejskiej zwracają uwagę, że likwidacja gospodarstw mlecznych jest odnotowywana nie tylko w Unii Europejskiej, ale również w innych częściach świata (Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia).

W USA w latach 1970-2006 liczba gospodarstw gwałtownie spadła. W 1970 roku było ich 648 000, a w 2006 roku zostało 75 000. Obecnie w Stanach Zjednoczonych jest około 40 000 gospodarstw. Jednak spadek liczby gospodarstw rekompensowany jest wzrostem wydajności jednostkowej krów.

Dobrostan zwierząt podczas transportu - nowe rozwiązania

Przed hodowcami zwierząt kolejne zmiany. Do końca 2023 roku Komisja Europejska przedstawi rozwiązania dotyczące dobrostanu zwierząt, a w tym dobrostanu podczas transportu.

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych uważa, że dla sektora mleczarskiego problematyczne mogą być rozwiązania dotyczące transportu cieląt.

W sprawozdaniu PE mówi o tym, że cielęta można transportować po 28. dniu życia. Copa - Cogeca będzie zwracać uwagę, że podnosząc dobrostan zwierząt, należy też brać pod uwagę aspekty ekonomiczne. Wprowadzenie ograniczeń w transporcie cieląt będzie bowiem problematyczne dla gospodarstw, ponieważ nie są one dostosowane, aby utrzymywać cielęta do 28. dnia życia. Będzie to więc wiązało się ze wzrostem kosztów produkcji. Komisja Europejska przedstawiając propozycję legislacyjną, powinna przedstawić naukowe argumenty opowiadające się za takimi zmianami, a nie kierować się tylko polityką.

Źródło: informacja prasowa Federacji Rolnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie