Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Oto kilka sposobów na to, jak je wykorzystać. Wysprzątasz dom na błysk i odświeżysz powietrze

Justyna Madan
Justyna Madan
Skórka pomarańczy kojarzy nam się głównie ze słodkim dodatkiem do ciast, lub bożonarodzeniową ozdobą. Możliwości wykorzystania tej części owocu jest jednak zdecydowanie więcej.
Skórka pomarańczy kojarzy nam się głównie ze słodkim dodatkiem do ciast, lub bożonarodzeniową ozdobą. Możliwości wykorzystania tej części owocu jest jednak zdecydowanie więcej. pixabay.com
Pomarańcze to smaczne owoce pełne witamin, poza tym pięknie pachną. Skórki tych cytrusów mają też wiele zastosowań. Pomogą w sprzątaniu, codziennej pielęgnacji, w ogrodnictwie, ale też jako składnik przepisów. Po co wyrzucać, skoro można je wykorzystać? Pomarańcza to źródło witamin, które świetnie smakuje, jeśli jednak wyrzucasz skórki do kosza – wkrótce przestaniesz. Oto kilka sposobów na wykorzystanie skórki pomarańczy.

Spis treści

Pomarańcze warto jeść, bo zawierają m.in. węglowodany, witaminę C, A, P, beta-karoten, wapń, magnez, selen czy żelazo. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest to więc bomba witaminowa, którą warto wziąć pod uwagę.

Zobacz: Do tego wykorzystasz skórkę pomarańczy

Jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu, to poza zastosowaniem w kuchni, owoc można pokroić na plastry, zasuszyć i jest to najprostsza, naturalna i piękna ozdoba nie tylko na Boże Narodzenie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pomarańcze.

Jak myć pomarańcze, żeby pozbyć się zanieczyszczeń?

Jeżeli planujemy jeść tylko miąższ, a skórkę wykorzystać np. do sprzątania, wystarczy pomarańcze umyć w ciepłej wodzie - 60-70 st. C., najlepiej z pomocą szczoteczki. Można też wykorzystać płyn do mycia naczyń. To pomoże pozbyć się części substancji, które znajdują się na skórce. Jeśli jednak chcemy zjeść również skórkę, robiąc z niej np. kandyzowany przysmak, trzeba umyć ją dużo dokładniej, ponieważ część substancji na skórce pomarańczy nie rozpuszcza się w wodzie.

- Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów - wyjaśnia Akademia Dobrego Smaku SGGW.

Nie wyrzucaj skórki pomarańczy. Wykorzystaj ją

Skórkę pomarańczy można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w domu oraz ogrodzie. W przypadku gotowania, warto wybrać pomarańcze ekologiczne, ale i tak dokładnie wyszorować skórkę według powyższych instrukcji, natomiast do sprzątania czy domowego odświeżacza powietrza, nie trzeba poświęcać jej tyle czasu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera