Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje, np. metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia, podkreśla ekspert.
GIS co roku apeluje też, aby zbierać grzyby znane. W razie wątpliwości lepiej udać się do pobliskiego sanepidu i skonsultować z grzyboznawcą. Warto też mieć atlas i odpowiednie aplikacje w telefonie. Choć borowiki, kurki czy kanie są smaczne, nie wszyscy mogą je spożywać. Unikać powinny ich małe dzieci i osoby cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego.
Waszczewski przypomina, że początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących, w przeciwieństwie do grzybów blaszkowych.
Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby, przyznaje.
Źródło: PAP
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?