Rośliny i ich wpływ na życie
Rola niektórych produktów w naszej diecie ma znaczenie. Dla dorosłych osób, oprócz ruchu i świeżego powietrza, bardzo ważne jest włączenie warzyw i owoców do codziennego menu. Dopiero w dalszej kolejności wpływ mają zboża, czy też nabiał.
W 2020 roku ponad 40 tys. uczniów z całej Polski zaangażowało się w program edukacyjny „PrzyGOTUJMY Lepszy Świat”. W ramach akcji dzieci dowiedziały się, że jedzenie ma wpływ na samopoczucie oraz środowisko.
- Uczniowie przygotowali 85 tysięcy posiłków opartych na składnikach roślinnych. Dzięki temu udało im się wyprodukować około 677 tysięcy mniej kg CO₂. To tyle, ile wyemituje samochód okrążający Ziemię aż 2 razy! Dzieci zużyły też o około 83 milionów mniej litrów wody, której wystarczy dla 100 osób na codzienny, dziesięciominutowy prysznic przez 30 lat – informuje Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z ProVeg Polska, partnera merytorycznego kampanii „PrzyGOTUJMY Lepszy Świat”.
To też może Cię zainteresować
Zalety diety roślinnej
Niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców niesie prozdrowotne korzyści. Dodatkowo, mnogość produktów dostępnych dla konsumenta pozwala urozmaicać dania, tworzyć je kolorowymi i smacznymi. Od rolnika można dostać dziś wiele świeżynek prosto z pola czy drzewa. Rumiane jabłka, smaczne ziemniaki, dorodne marchewki – z tego można przyrządzić kotleciki, zapiekanki, soki, pasztety, cokolwiek przyniesie wyobraźnia. Warzywa sezonowe to kolejny punkcik, który doda smaku każdej porze roku. Jak zatem wykorzystać ich potencjał?
- Przykładem może być np. fasola biała, która kiedyś była jednym z podstawowych produktów dostarczających białko w diecie. Obecnie przeżywa renesans w polskiej kuchni i staje się na nowo bardzo popularna. Można przygotować z niej pasty, pasztety, dodać do zup czy gulaszy, a nawet upiec pyszne ciasto. Łącząc ją ze zbożami, dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów – zwraca uwagę Lotkowska.
Polska warzywami i owocami stoi
Aby zdrowo jeść nie trzeba sięgać po zagraniczne nasiona chia czy jagody goji. Polskie produkty, takie jak buraki, porzeczki, aronie, kapusta, czy przygotowane kiszonki to bogactwo witamin i składników mineralnych.
Spożycie warzyw i owoców dostarcza energii, reguluje trawienie i buduje odporność. Dzięki temu nasz organizm lepiej walczy z chorobami. Mądre działanie to również szukanie optymalnych źródeł, czyli dostawców produktów. Warto dowiedzieć się, czy w naszych okolicach są bazarki lub gospodarstwa, które serwują czyste, nieskażone chemią jabłka czy buraki. Dzięki temu nie tylko wspieramy polskie rolnictwo, ale również środowisko.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?