Niedoceniana moc warzyw i owoców. Jaki wpływ ma żywność roślinna na nasze życie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Spożycie warzyw i owoców dostarcza energii, reguluje trawienie i buduje odporność. Dzięki temu nasz organizm lepiej walczy z chorobami.
Spożycie warzyw i owoców dostarcza energii, reguluje trawienie i buduje odporność. Dzięki temu nasz organizm lepiej walczy z chorobami. Wojciech Matusik/Gazeta Krakowska
Eksperci twierdzą, że dieta roślinna stanowi przyszłość naszej planety. Warzywa i owoce powinny być składnikiem codziennego żywienia. Jak więc mądrze wybierać produkty? Co jeść, aby cieszyć się zdrowiem?

Rośliny i ich wpływ na życie

Rola niektórych produktów w naszej diecie ma znaczenie. Dla dorosłych osób, oprócz ruchu i świeżego powietrza, bardzo ważne jest włączenie warzyw i owoców do codziennego menu. Dopiero w dalszej kolejności wpływ mają zboża, czy też nabiał.

W 2020 roku ponad 40 tys. uczniów z całej Polski zaangażowało się w program edukacyjny „PrzyGOTUJMY Lepszy Świat”. W ramach akcji dzieci dowiedziały się, że jedzenie ma wpływ na samopoczucie oraz środowisko.

- Uczniowie przygotowali 85 tysięcy posiłków opartych na składnikach roślinnych. Dzięki temu udało im się wyprodukować około 677 tysięcy mniej kg CO₂. To tyle, ile wyemituje samochód okrążający Ziemię aż 2 razy! Dzieci zużyły też o około 83 milionów mniej litrów wody, której wystarczy dla 100 osób na codzienny, dziesięciominutowy prysznic przez 30 lat – informuje Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z ProVeg Polska, partnera merytorycznego kampanii „PrzyGOTUJMY Lepszy Świat”.

To też może Cię zainteresować

Zalety diety roślinnej

Niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców niesie prozdrowotne korzyści. Dodatkowo, mnogość produktów dostępnych dla konsumenta pozwala urozmaicać dania, tworzyć je kolorowymi i smacznymi. Od rolnika można dostać dziś wiele świeżynek prosto z pola czy drzewa. Rumiane jabłka, smaczne ziemniaki, dorodne marchewki – z tego można przyrządzić kotleciki, zapiekanki, soki, pasztety, cokolwiek przyniesie wyobraźnia. Warzywa sezonowe to kolejny punkcik, który doda smaku każdej porze roku. Jak zatem wykorzystać ich potencjał?

- Przykładem może być np. fasola biała, która kiedyś była jednym z podstawowych produktów dostarczających białko w diecie. Obecnie przeżywa renesans w polskiej kuchni i staje się na nowo bardzo popularna. Można przygotować z niej pasty, pasztety, dodać do zup czy gulaszy, a nawet upiec pyszne ciasto. Łącząc ją ze zbożami, dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów – zwraca uwagę Lotkowska.

Polska warzywami i owocami stoi

Aby zdrowo jeść nie trzeba sięgać po zagraniczne nasiona chia czy jagody goji. Polskie produkty, takie jak buraki, porzeczki, aronie, kapusta, czy przygotowane kiszonki to bogactwo witamin i składników mineralnych.

Spożycie warzyw i owoców dostarcza energii, reguluje trawienie i buduje odporność. Dzięki temu nasz organizm lepiej walczy z chorobami. Mądre działanie to również szukanie optymalnych źródeł, czyli dostawców produktów. Warto dowiedzieć się, czy w naszych okolicach są bazarki lub gospodarstwa, które serwują czyste, nieskażone chemią jabłka czy buraki. Dzięki temu nie tylko wspieramy polskie rolnictwo, ale również środowisko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera