Nieprawidłowości w sektorze ziół i przypraw. Komisja Europejska przeprowadziła kontrolę. Co wykazano?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi.
W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi. pixabay.com/ariesa66
Udostępnij:
Komisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw, który przeprowadzono w 21 państwach członkowskich oraz w Szwajcarii i Norwegii. Jakie nieprawidłowości wykryto?

Wyniki kontroli

Wspólne Centrum Badawcze wykonało prawie 10 000 analiz w 1885 próbkach różnych rodzajów ziół i przypraw. Odsetek tych z nieprawidłowościami był następujący:

  • oregano – 48 proc.,
  • pieprz – 17 proc.,
  • kminek – 14 proc.,
  • kurkuma – 11 proc.,
  • szafran – 11 proc.,
  • papryka/chilli – 6 procent.

W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi.

To też może Cię zainteresować

Co dalej?

Na podstawie wyników KE zaapelowała do podmiotów o opracowanie planu działania w celu wyeliminowania nieprawidłowości, które szkodzą nie tylko konsumentom, ale też całemu sektorowi. Dodatkowo, władze krajowe zostały wezwane do nasilenia kontroli urzędowych i nakładanie kar na nieuczciwych producentów.

Źródło: KE, IJHAR-S

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie