Wyniki kontroli
Wspólne Centrum Badawcze wykonało prawie 10 000 analiz w 1885 próbkach różnych rodzajów ziół i przypraw. Odsetek tych z nieprawidłowościami był następujący:
- oregano – 48 proc.,
- pieprz – 17 proc.,
- kminek – 14 proc.,
- kurkuma – 11 proc.,
- szafran – 11 proc.,
- papryka/chilli – 6 procent.
W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi.
To też może Cię zainteresować
Co dalej?
Na podstawie wyników KE zaapelowała do podmiotów o opracowanie planu działania w celu wyeliminowania nieprawidłowości, które szkodzą nie tylko konsumentom, ale też całemu sektorowi. Dodatkowo, władze krajowe zostały wezwane do nasilenia kontroli urzędowych i nakładanie kar na nieuczciwych producentów.
Źródło: KE, IJHAR-S
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?