Statystyczny Kowalski zjada aż 150 jajek rocznie! Jak nie dać nabić się w butelkę, i nie sięgać po stare jajka?
Aby mieć gwarancję, że masz pod ręką świeże jaja, należy pamiętać o kilku zasadach. Pierwsza z nich: żółtko nie rozpływa się po rozbiciu jajka - jeśli rozleje się, to sygnał alarmowy. Druga kwestia, strzeż się mętnego białka - powinno być idealnie przejrzyste. Podczas zakupów, otwórz opakowanie i sprawdź, czy jajka są całe (pęknięcia sprawiają, że szybciej się psują).
Warto wiedzieć również: Kujawsko-Pomorskie. Ile kosztują "swojskie" jajka przed Wielkanocą 2021? Ceny od rolnika
Kody na jajkach
- 0 – jaja z produkcji ekologicznej (kury żyją na wolnym wybiegu, karmione są ekologiczną karmą, kiedy chcą - skubią trawę)
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu (kury żyją w kurniku, ale mają wolny wybieg)
- 2 – jaja z chowu ściółkowego (kury hodowane w zamkniętych kurnikach)
- 3 – jaja z chowu klatkowego (kury żyją w ciasnych klatkach, nie mają możliwości poruszania się)
Pozostałe oznaczenia na skorupkach:
- kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL - Polska jako miejsce, z którego pochodzą dane jaja)
- kod województwa (dwie cyfry)
- kod powiatu (dwie cyfry)
- kod zakresu działalności (dwie cyfry)
- kod firmy w danym powiecie (także dwie cyfry).
Jajka oznaczenia
Kody poszczególnych województw:
- 02 - dolnośląskie,
- 04 - kujawsko-pomorskie,
- 06 - lubelskie,
- 08 - lubuskie,
- 10 - łódzkie,
- 12 - małopolskie,
- 14 - mazowieckie,
- 16 - opolskie,
- 18 - podkarpackie,
- 20 - podlaskie,
- 22 - pomorskie,
- 24 - śląskie,
- 26 - świętokrzyskie,
- 28 - warmińsko-mazurskie,
- 30 - wielkopolskie,
- 32 - zachodniopomorskie.