Niezwykła moc jałowca. Warto zebrać, gdy pojawią się pierwsze przymrozki. Jak wykorzystać owoce jałowca?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jałowiec ma swoje zastosowanie w produkcji ginu oraz różnego rodzaju wódek.
Jałowiec ma swoje zastosowanie w produkcji ginu oraz różnego rodzaju wódek. pixabay.com/Ben_Kerckx
Późna jesień to idealny moment na zebranie owoców jałowca. Granatowe kuleczki najlepiej posłużą lekko wysuszone. Jakie zastosowanie mają w kuchni i leczeniu?

Krzewy jałowca nie są wysokie, ale za to zawsze zielone. Ich owoce zwane są szyszkojagodami, zawierają w sobie flawanoidy oraz kwasy organiczne. Zbieranie rozpoczyna się jesienią, najlepiej w październiku i listopadzie, gdy pojawiają się pierwsze przymrozki, a jagody są już lekko wysuszone.

Jałowiec w olejkach i naparach

Jałowiec ceni się jako przyprawa, suszony dodatek lub baza nalewek. Olejek jałowcowy często wykorzystywany jest na dolegliwości i różne choroby. Surowiec ma nie tylko intensywny zapach, ale korzystnie wpływa na jelita i układ moczopędny. Nasze babcie za lekarstwo na zapalenie korzonków uważały z kolei okłady i maści właśnie z tej rośliny.

To też może Cię zainteresować

Jałowiec - przyprawa

W formie przyprawy jałowiec doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i sosami. Kiedyś był nawet naczelną przyprawą kuchni polskiej. Ziarenka można dodać do dżemów i wędlin (słynnej kiełbasy jałowcowej), a gałązki nadadzą charakteru procesom wędzenia.

Jałowiec, oprócz wykorzystania w kuchni, ma swoje miejsce w gorzelnictwie. Z rośliny produkowany jest gin oraz różne wódki.

Ostrożnie z jałowcem

Co istotne, jałowiec należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Nadmiar niszczy nerki, z kolei olejki można wykorzystać tylko zewnętrznie. Wyroby z jałowcem powinny omijać kobiety w ciąży oraz osoby z chorobami jelit i układu trawiennego.

Źródło: DOZ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro