Nowe wyzwania dla europejskiego rolnictwa

oprac.red.Zaktualizowano 
Europoseł Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego podczas Nieformalnej Rady Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej.
Europoseł Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego podczas Nieformalnej Rady Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej. www.siekierski.pl
23 maja przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski wziął udział w wyjazdowym posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa na Malcie, która sprawuje przewodnictwo w pierwszej połowie 2017 roku. Tematem spotkania były zmiany klimatyczne a zasoby wodne w Unii Europejskiej skoncentrowane wokół wyzwań dla rolnictwa.

 
W swoim wystąpieniu świętokrzyski europoseł podkreślił, iż sektor rolnictwa i leśnictwa odgrywa złożoną rolę w zakresie zmian klimatu. Jak mówił,  z jednej strony rolnictwo jest ofiarą zmian klimatu, gdyż działalność ta jest zależna od warunków klimatycznych, a także w pewnym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych przez emitowanie gazów cieplarnianych. - Jednakże zarazem stanowi również część rozwiązania, gdyż przyczynia się do łagodzenia zmian klimatycznych przez redukowanie emisji gazów cieplarnianych oraz wychwytywanie węgla - zaznaczał przewodniczący Komisji Rolnictwa. Taki stan powoduje, że dla branży rolniczej wyrastają nowe wyzwania. 

 

Zobacz pełną treść wystąpienia europosła Czesława Siekierskiego - Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego podczas Nieformalnej Rady Ministrów Rolnictwa UE - Malta 23 maja 2017

 

Na nieformalnych posiedzeniach Rady Ministrów Rolnictwa podejmowane są ważne tematy, istotne z punktu widzenia sektora i jego przyszłości. Są one podejmowane głównie w ujęciu merytorycznym, analitycznym, ze spojrzeniem strategicznym, często mają też formę refleksji i służą pogłębionemu rozpoznaniu problemu. Często są to wyzwania, które stoją nie tylko przed sektorem ale mają znacznie szerzy charakter i w istotny sposób wpływają na ogólny rozwój. W ostatnim czasie podnosiliśmy m.in. kwestie: łańcucha żywnościowego (Bratysława2016), bezpieczeństwa żywnościowego (Amsterdam2016), kryzysu na niektórych rynkach rolnych (Luksemburg 2015), rolnictwa ekologicznego (Ryga 2015).

Tematem obecnej Rady są zmiany klimatu i problematyka wody z punktu widzenia rolnictwa. Rozpocznę od problemu zmian klimatycznych. Warto zaznaczyć, żesektor rolnictwa i leśnictwa odgrywa złożoną rolę w zakresie zmian klimatu: z jednej strony jest ofiarą zmian klimatu, gdyż działalność rolnicza bezpośrednio zależy od warunków klimatycznych, a także w pewnym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych przez emitowanie gazów cieplarnianych. Jednakże, zarazem stanowi również część rozwiązania, gdyż przyczynia się do łagodzenia zmian klimatycznych przez redukowanie emisji gazów cieplarnianych oraz wychwytywanie węgla.

Na zmiany klimatu najistotniejszy wpływ ma wytwarzanie energii, głównie z paliw kopalnych. Dlatego tak ważne jest rozwijanie odnawialnych źródeł energii. To dotyczy również sektora rolno-spożywczego, który jest istotnym producentem m.in. biopaliw i biogazu będącego dobrą formą zagospodarowania odpadów poubojowych. W tym kontekście należy odnieść się do obaw rolników i producentów biopaliw w związku z ostatnim projektem zmian w dyrektywie o źródłach energii odnawialnej (RED). Zakłada on m.in. stopniowe odchodzenie od biopaliw wytwarzanych z produktów rolnych (tzw. pierwsza generacja) poprzez stopniowe obniżanie maksymalnego udziału tych biopaliw z poziomu 7% w 2020 r., do 3,8% w 2030 r. oraz zwiększanie udziału tzw. biopaliw drugiej generacji, produkowanych m.in. z odpadów organicznych i ścieków[1]. Takie działania są nieuzasadnione w kontekście dokonanego już zmniejszenia udziału biopaliw pierwszej generacji z 7 do 10%, niewykorzystanego areału ziemi w Unii, poczynionych inwestycji czy dywersyfikacji dostaw energii do Europy. Jeśli dodamy do tego wykorzystanie fotowoltaiki, energii wiatrowej i wodnej, to dzięki temu (OZE) gospodarstwa rolne mogą nie tylko stać się samowystarczalne energetycznie ale też wytwarzanie energii może być dla nich formą dodatkowych dochodów. W tym celu potrzeba ram regulacyjnych i otwarcia się rynku energetycznego.

 

Żyjemy w coraz bardziej zglobalizowanym świecie, a procesu tego nie zatrzyma nawet prezydent tak potężnego państwa jak USA. Wyzwaniami i szansami, jakie daje globalizacja zajęła się ostatnio Komisja Europejska w swoim Dokumencie otwierającym debatę w sprawie wykorzystania możliwości płynących z globalizacji[2], z 10 maja b.r. Jak już wspomniałem sprawy klimatyczno-energetyczne są właśnie problemem globalnym i trzeba je rozwiązywać w ujęciu światowym. Dla przykładu wycinanie lasów tropikalnych pod uprawę soi czy oleju palmowego jest coraz większym problemem dla żywotności naszej planety, a jedynym z rozwiązań jest zmniejszenie chłonności rynku na te produkty w krajach rozwiniętych, co można osiągnąć przez odbudowę własnej produkcji białka roślinnego w oparciu o rośliny nie-GMO. To zapewne spotkałoby się z właściwą reakcją dużej części konsumentów, nawet jeśli ta żywność byłaby trochę droższa. Myślę, że można by tu zawrzeć określoną umowę i otrzymać akceptację konsumenta dla takich działań. Przyczyną przemieszczania się ludzi jest niski poziom rozwoju, w tym brak wody, co jest także w części efektem zmian klimatycznych.  

 

Drugim zagadnieniem naszej dzisiejszej dyskusji jest woda. Dotychczas problem ten był głównie postrzegany poprzez jej brak w niektórych regionach świata, szczególnie w Afryce, bądź przez klęski powodzi lub suszy, do czego przyczyniają się w coraz większym stopniu wspomniane zmiany klimatyczne. Są one również głównym źródłem innych klęsk naturalnych, takich jak rosnąca liczba huraganów itd. Stąd uważa się, że jednym z ważniejszych praw człowieka jest właśnie dostęp do wody, która ma istotny wpływ na nasz rozwój cywilizacyjny, jest niezbędna w gospodarce i naszym codziennym życiu. Również jakość wody ma istotny wpływ na wyżywienie i zdrowie człowieka, w tym szczególnie dzieci.

Jak wspomniałem woda to czynnik decydujący o cywilizacyjnym rozwoju, poziomie życia czy rozwoju przemysłu, usług, a wreszcie rolnictwa. Woda jest jednym najważniejszych czynników produkcji. Rolnictwo zużywa w skali świata średnio ponad 70% zasobów wody pitnej[3] (w UE ok. 45%), przy czym większy udział występuje co do zasady w krajach rozwijających się (na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej nawet ponad 90%). Potrzeba nawadniania dotyczy już nie tylko produkcji warzyw i owoców ale także innych upraw, szczególnie w rolnictwie precyzyjnym. Woda to także istotny element w produkcji energii, i to w ujęciu bardzo rozproszonym. Zasoby wodne mają również istotne przełożenie na rozwój obszarów wiejskich w zakresie rekreacji, turystyki czy transportu wodnego - kiedyś po naszych rzekach pływały młyny wodne obsługujące rolników. Potrzeba tu ogromnych inwestycji. Są już całe programy rozwoju regionów położonych wokół rzek, często w różnych krajach, przez które one przepływają. Istnieją duże zaniedbania w budowie dużych zbiorników wodnych ale nie należy także zapominać o znaczeniu małej retencji, która może być realizowania w gospodarstwach, a nawet na działkach rekreacyjnych. Małe zbiorniki dają konkretne efekty krajobrazowy, wpływają na bioróżnorodność, gromadzą wodę, a jeśli ich skala będzie duża, to także spełniają skuteczną funkcję przeciwpowodziową.

 

Nadal zbyt mało mówi się o problemie dostępu i jakości wody. Potrzeba w tym zakresie konkretnych działań informacyjnych i edukacyjnych. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają m.in. obchody Światowego Dnia Wody. W 2015 r. obchodzony był on pod hasłem „Woda i zrównoważony rozwój”, w 2016 r. „Woda i praca”, a w bieżącym roku tematem przewodnim są ścieki.

 

Mimo, że mamy unijne programy oszczędzania energii, które są finansowane również ze wspólnego budżetu, to nadal brak działań w obszarze związanym z wodą. Jesteśmy więc ciągle na początku drogi. Należy dalej zmniejszać zużycie także w naszych gospodarstwach domowych. Woda to wielki skarb naszej planety, który należy za wszelką cenę chronić.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Materiał oryginalny: Nowe wyzwania dla europejskiego rolnictwa - Echo Dnia Świętokrzyskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3