O 6 zł więcej płacimy za boczek, szynkę czy kilogram wołowiny. Tak zmieniały się ceny w ostatnich latach

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Ceny gotowych produktów rosną, ceny żywca zmieniają się, ale nie zawsze na korzyść hodowcy
Ceny gotowych produktów rosną, ceny żywca zmieniają się, ale nie zawsze na korzyść hodowcy pixabay
Salceson w ciągu 8 lat podrożał średnio w Kujawsko-Pomorskiem o ponad 6 zł za kilogram, podobnie boczek i wołowina z kością. Z pomocą Kujawsko-Pomorskiego Ośrodek Badań Regionalnych (Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy) przyglądamy się cenom mięsa.

Zestawiamy ceny detaliczne wybranych towarów w naszym regionie i średnie dla całej Polski. Sprawdzamy także ceny żywca rzeźnego - bydła, trzody chlewnej i drobiu. Aby do sklepowych lodówek mogły trafić salcesony, kiełbasy, boczek czy schab, najpierw rolnik musi sprzedać swoje zwierzęta. Dlatego zaczynamy od przeciętnych cen skupu produktów rolnych.

O ile klient może obserwować rosnące ceny mięsa w sklepie, to już rolnik odstawiający żywiec niekoniecznie dostaje więcej za swoje zwierzęta.

Ceny skupu żywca w latach 2012-2019

Ważne - w przypadku roku 2019 - Dane narastające za okres I-XII.

Żywiec rzeźny - bydło (bez cieląt) za 1 kg wagi żywej (zł)

Kujawsko-PomorskiePolska
20126,576,40
20136,266,20
20145,995,96
20156,196,02
20166,115,91
20176,446,35
20187,036,58
20196,356,35

To Cię może też zainteresować

Żywiec rzeźny - trzoda chlewna za 1 kg wagi żywej (zł)

Kujawsko-PomorskiePolska
20125,735,40
20135,655,39
20145,034,82
20154,384,30
20164,644,68
20175,095,05
20184,464,48
20195,205,35

Żywiec rzeźny drób za 1 kg wagi żywej (zł)

Kujawsko-PomorskiePolska
20124,114,18
20134,154,22
20144,004,08
20153,843,94
20163,513,68
20173,543,69
20183,633,77
20193,703,88

Wiemy już, ile średnio w poprzednich latach płacono rolnikom na żywiec, teraz spójrzmy na ceny produktów, które mogliśmy kupić ze sklepowych lodówek.

Przeciętne ceny detaliczne wybranych towarów w województwie kujawsko-pomorskim (zł)

201020112012201320142015201620172018
mięso wołowe z kością (rostbef) - za 1 kg24,3026,1929,9530,4430,8729,9629,8029,80
mięso wieprzowe z kością (schab środkowy) - za 1 kg13,3013,8015,1815,2014,6213,7113,7530,20
mięso wieprzowe bez kości (schab środkowy) - za 1 kg17,5816,90
mięso wieprzowe bez kości (łopatka) - za 1 kg12,9613,4714,1814,0313,2511,8012,4813,7914,07
kurczęta patroszone - za 1 kg6,237,057,457,517,337,107,067,167,38
szynka wieprzowa gotowana - za 1 kg22,4522,3023,9124,7025,3924,6525,7227,3428,40
baleron gotowany - za 1 kg18,9819,0621,0421,9821,4819,4318,8119,8920,33
kiełbasa sucha - za 1 kg27,2426,9628,3229,4230,5229,6728,9531,2032,38
kiełbasa wędzona - za 1 kg13,8314,8816,4817,2017,6317,4517,1517,7118,38
boczek wędzony - za 1 kg17,0817,3219,5421,0321,9321,7821,9423,1023,27
polędwica drobiowa - za 1 kg18,6419,0320,5721,8322,1721,2021,0921,3222,23
salceson - za 1 kg13,8014,4915,7717.0517,8118,0418,3718,6519,84
O 6 zł więcej płacimy za boczek, szynkę czy kilogram wołowiny. Tak zmieniały się ceny w ostatnich latach
Agata Wodzień

Przeciętne ceny detaliczne wybranych towarów w Polsce (zł)

20102012201420162018
mięso wołowe z kością (rostbef) - za 1 kg20,43254526,2026,1728,39
mięso wieprzowe z kością (schab środkowy) - za 1 kg13,7915,6214,8714,06
mięso wieprzowe bez kości (schab środkowy) - za 1 kg17,05
mięso wieprzowe bez kości (łopatka) - za 1 kg12,4614,0813,3812,3212,85
kurczęta patroszone - za 1 kg6,367,577,346,867,30
szynka wieprzowa gotowana - za 1 kg21,8723,4324,3924,5226,67
baleron gotowany - za 1 kg17,5819,2820,1919,6121,88
kiełbasa sucha - za 1 kg27,3429,3529,9629,5931,59
kiełbasa wędzona - za 1 kg13,9415,6315,8215,3417,52
boczek wędzony - za 1 kg16,5819,2520,1519,9123,31
polędwica drobiowa - za 1 kg17,2518,4918,8518,3919,09
salceson - za 1 kg12,0914,3015,5015,4216,64

Źródło danych: Urząd Statystyczny w Bydgoszczy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: O 6 zł więcej płacimy za boczek, szynkę czy kilogram wołowiny. Tak zmieniały się ceny w ostatnich latach - Gazeta Pomorska