O ile w 2016 spadła cena alkoholu, o tyle podrożało pieczywo

Redakcja
Rok, który pożegnaliśmy przyniósł podwyżkę cen żywności. Co podrożało na sklepowych półkach, a za co płaciliśmy mniej? Zerknijmy na raport Głównego Urzędu Statystycznego. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Kiedy w 2015 ceny produktów żywnościowych spadły o 1,8%, w 2016 podskoczyły o 1%. Jak się okazuje, największa podwyżka dotyczyła w zeszłym roku cukru - mowa o wzroście 26,9%.

 

Kowalski więcej płacił również za owoce (5,5%), ryby i owoce morza (3,6%), warzywa (2,8%), pieczywo (0,6%) oraz makarony i produkty makaronowe (0,5%). Jeśli chodzi o mięsa, obyło się bez cenowej rewolucji:

  • wieprzowina - cena wyższa o 1,5%
  • cielęcina - o 1,3%
  • wołowina - o 0,5%
  • wędliny - o 0,2%
  • drób - średnia cena spadła o 2,3%

 

Co, w skali roku, potaniało w 2016? Choćby ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 2%), w tym:

  • mleka - o 3,8%
  •  jaj - o 2,2%
  •  serów i twarogów - o 1,8%
  •  jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych - o 1%

 

Konsumenci płacili mniej również za  tłuszcze zwierzęce (1,1%) i roślinne (0,6%). Jak podaje GUS, nieznacznie mniej niż w 2015 płacono również za mąkę pszenną (0,2%) oraz ryż (0,1%). Potaniały też  soki warzywne i owocowowarzywne – o 1,4%, wody mineralne lub źródlane – o 0,4%. Co ciekawe, napoje alkoholowe były tańsze o 0,6% (o tyle samo wzrosły zaś ceny pieczywa).

 

Źródło: GUS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: O ile w 2016 spadła cena alkoholu, o tyle podrożało pieczywo - Gazeta Pomorska