Od marca pszenicę sprzedasz na Platformie Żywnościowej

AGW
pixabay.com/Peggychoucair
W marcu 2020 roku rozpocznie się obrót pszenicą w 3 klasach jakościowych. Do sierpnia potrwa pilotaż Platformy Żywnościowej, która będzie opierała się na autoryzowanych magazynach.

Obecnie procedowanych jest 14 wniosków o autoryzację magazynów oraz 2 wnioski domów maklerskich o dopuszczenie do działania na Platformie. To na nich ma się opierać platforma. - Od marca będą odbywały się transakcje rzeczywiste, czyli spotowe na pszenicę, a kolejnych miesiącach będą uruchamiane inne gatunki zbóż oraz kukurydza, a także rzepak - zapowiada minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Warto wiedzieć:

  • W okresie pilotażu Platformy Żywnościowej (od 1 marca do 31 sierpnia 2020 r.) uczestnicy giełdy zostaną zwolnieni z opłat od transakcji zawieranych na Rynku Towarów Rolno-Spożywczych. Do końca 2020 r. będą oni zwolnieni z opłaty stałej za dopuszczenie do działania na RTRS, informuje Zarząd Towarowej Giełdy Energii S.A.
  • Do końca sierpnia 2020 r. dołączenie do systemu Autoryzowanych Magazynów będzie bezpłatne.
  • W całej Polsce trwa cykl spotkań informacyjnych dotyczących funkcjonowania Platformy Żywnościowej. Udział w spotkaniach jest bezpłatny.

Ardanowski o Platformie Żywnościowej: - To kolejny element uporządkowania rynku rolnego w Polsce

O przygotowaniach do uruchomienia nowej platformy pisaliśmy już wcześniej: Platforma Żywnościowa, czyli nowa giełda dla rolników i grup. Na początek handel pszenicą

Szczegóły na stronie platformazywnosciowa.com.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Od marca pszenicę sprzedasz na Platformie Żywnościowej - Gazeta Pomorska