Odmiany ziemniaków. Z jakiego typu będą pyszne placki ziemniaczane, frytki i sałatka?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Ziemniak to ziemniak? Otóż nie! Wybór typu i odmiany jest ważny, by nasze frytki, placki czy zapiekanka wyszły pyszne. Dalej lista odmian przypisanych do typu: sałatkowego, mączystego i ogólnoużytkowego --->
Ziemniak to ziemniak? Otóż nie! Wybór typu i odmiany jest ważny, by nasze frytki, placki czy zapiekanka wyszły pyszne. Dalej lista odmian przypisanych do typu: sałatkowego, mączystego i ogólnoużytkowego --->pixabay.com
Znasz odmiany ziemniaków? Podpowiadamy, które typy będą najlepsze do placków ziemniaczanych, zupy, zapiekanki albo frytek. Ten wybór decyduje o przeznaczeniu warzywa w naszych kuchennych poczynaniach. Jak w przypadku wielu innych produktów, tak ziemniak ziemniakowi nierówny. Jeden ziemniak będzie odpowiedni go gotowania, inny do pieczenia. Chrupiące frytki, pyszna sałatka czy zapiekanka są uzależnione od tego, jaka to odmiana ziemniaka jest brana na warsztat, a właściwie na blat.

Dlaczego placki i frytki nie są chrupiące, a ziemniak na talerzu obok kotleta rozpada się i kruszy ledwo trącony widelcem? Winna może być źle dobrana do danego dania odmiana ziemniaków. To ona w dużej mierze sprawi, że nasza potrawa będzie udane lub nie.

Typy ziemniaków i ich kulinarne przeznaczenie

Podział na swojej stronie wyjaśnia Stowarzyszenie Polski Ziemniak. Wiecie, że klasyfikacji odmian do poszczególnych typów ziemniaków dokonuje się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi? Poznajmy te typy:

  • Typ kulinarny A — sałatkowy. Co bardzo ważne, ziemniaki należące do typu sałatkowego nie rozgotowują się. Bez problemu pozwolą się kroić. Typ A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek czy do smażenia.
  • Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy. Najbardziej uniwersalny z 3 typów ziemniaków. To takie ziemniaki najczęściej spotkamy w sprzedaży sklepowej czy targowiskowej. Miąższ odmian ogólnoużytkowych po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Właśnie odmiany ziemniaków typu B sprawdzą się do obiadu. Nadadzą się na purée, kopytka, do zrobienia babki ziemniaczanej oraz do zup i smażenia.
  • Typ kulinarny C — lekko mączysty. To właśnie takie ziemniaki ugotowane do obiadu rozsypują się. Ich miąższ sprawia wrażenie lekko suchego. Ziemniaki mączyste nie będą najlepszy wyborem do gotowania i podania obok schabowego, ale doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.

Są jeszcze typy pośrednie AB i CB

Poznaj odmiany ziemniaków reprezentujące wymienione typy

Zanim wybierzesz się na zakupy, musisz wiedzieć, którą odmianę ziemniaków wybrać. Oto podział na 3 typy kulinarne:

Ziemniaki w Polsce w 2021 rolnicy uprawiali na powierzchni prawie 204 tys. hektarów. Zachęcamy do wybierania tych od polskich producentów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera