Ogórek lub brokuł w folii? To częsty widok. Dlaczego niektóre warzywa sprzedawane są w folii?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre ogórki kupujemy w folii?
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre ogórki kupujemy w folii? KZ
Na bazarkach lub w sklepach bardzo często trafiamy na widok warzyw zapakowanych w folię. To nie tylko ogórki szklarniowe, zdarza się kupić brokuł lub sałatę w opakowaniu. Czemu to służy? Czy takie warzywa warto kupować? Sprawdzamy.

Spis treści

W oczekiwaniu na nowalijki sięgamy po inne warzywa

Mimo wzrostu cen wielu artykułów spożywczych, Polacy wciąż chętnie spożywają warzywa i owoce. Lada moment na rynek wkroczą nowalijki, które nie tylko nieco ustabilizują stawki, ale także sprawią, że wiosenna kanapka będzie często gościć w śniadaniowym menu. Świeże ogórki? Chrupiąca sałata? To wszystko będzie można znaleźć na lokalnych straganach.

Zanim jednak doczekamy się smaku wiosny i lata, w sklepach szukamy innych zdrowych warzyw. Cały czas dostępne są warzywa korzeniowe, importowane papryki, powoli zaczynają pojawiać się ogórki lub pomidory ze szklarni. W przypadku ogórka pojawia się zasadnicze pytanie – dlaczego sprzedawany jest w folii?

Ogórek w folii - dlaczego niektóre warzywa kupujemy w opakowaniu?

Choć pakowanie niektórych warzyw w folię nie jest w pełni ekologiczne, jest w tym konkretny cel. Musimy pamiętać, że taki ogórek to jeszcze nie jest ten gruntowy, ale wyhodowany w szklarni, często też pochodzący z importu.

- Nie są to ogórki tzw. gruntowe, które mają grubszą skórkę, te pakowane są wyhodowane w szklarni i transportowane z odległych upraw, z rejonów o „cieplejszej wiośnie”, tam, gdzie uprawa wymaga mniejszych nakładów energetycznych. Ta odmiana, jako „polskie ogórki”, miałyby tylko szanse jako uprawy hydroponiczne. Tego typu uprawy warzyw też są prowadzone, ale wymagają znacznych nakładów w postaci wody i energii cieplnej, co odbiłoby się na opłacalności oraz sensie ekonomicznym takich upraw – mówi nam prof. dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Uniwersytetu Warszawskiego.

Ogórki pakowane w folię to odmiany o dłuższych owocach i delikatniejszej skórce, często oddawane są właśnie z tą skórką. Nałożenie opakowania ma jednak chronić nie tylko przed skutkami przepakowywania i dalszego transportu.

Wpływ na świeżość ogórka

Ogórki w większości składają się z wody, gdy ta paruje, zielone warzywo traci jędrność i kurczy się. Te o cienkiej skórce są szczególnie podatne na wysuszenie i uszkodzenia mechaniczne. Folia ma więc wydłużać świeżość produktu. Podobnie działa to w przypadku sałat i brokułów, które też można znaleźć w przezroczystym opakowaniu.

Dodatkowo ogórki są narażone na działanie etylenu, który doprowadza do szybkiego dojrzewania. Zabezpieczenie chroni przed dostaniem się gazu, który wydzielają m.in. banany i pomidory, często transportowane razem i potem umieszczane w sklepie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

echodnia.eu Targi Dom, Ogród i Ty w Targach Kielce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera