Ogórki małosolne w plastikowej butelce. Pomysł robi furorę w sieci, ale czy jest bezpieczny?

Katarzyna Zawada
Sezon na gruntowe ogórki trwa, małosolne to świetna przekąska na lato.
Sezon na gruntowe ogórki trwa, małosolne to świetna przekąska na lato. GettyImages/wwasilisa
Szał na ogórki trwa. Kilogramami kupujemy gruntowe warzywa, część trafia na kanapkę lub do mizerii, część na przetwory. Małosolne potrzebują mniej czasu, aby dojść, więcej cierpliwości trzeba mieć do kiszonych. Obie formy są uwielbiane przez Polaków. Ostatnio hitem jest przygotowanie ogórków… w butelce. Na czym to polega? Czy warto korzystać z tej metody?

Klasyczne kiszenie ogórków kojarzy się z wielkim słojem. Furorę robi teraz proces obróbki w plastikowych butelkach. Ma być szybciej, wygodniej i oszczędniej. Ale czy lepiej?

Ogórki małosolne to obowiązkowy punkt lata. Jak wygląda przepis na ogórki z plastikowej butelki?

Latem chętnie sięgamy po ogórki małosolne, są lekkie, chrupiące, a czas oczekiwania na nie też nie jest długi. Każdy ma swoją sprawdzoną metodę lub trik, dzięki któremu domowe nazywane są najlepszymi. Jedni dodają więcej kopru, drudzy stawiają na czosnek.

Prostota wykonania polega m.in. na dobraniu opakowania. Plastikowa butelka po mleku lub wodzie nada się doskonale. Ważne, aby miała szeroką szyjkę. Jak zabrać się za ogórki? Tak zrobisz je krok po kroku:

  1. Ogórki oczyszczamy, a do umytych butelek układamy na dnie gałęzie kopru, czosnek, listki laurowe, chrzan w kawałkach oraz ziele angielskie.
  2. Układamy ogórki, najlepiej stojąco, górę można wyłożyć koprem.
  3. Całość uzupełniamy zalewą (woda z solą w proporcjach łyżka soli na litr płynu).
  4. Zakręcone butelki odstawiamy na minimum 3 dni.

Tradycyjne słoje czy plastikowe butelki? Co jest lepsze?

Zwolennicy ekologicznego stylu życia zwracają uwagę, że obrabianie ogórków w plastiku nie wyjdzie nam na dobre. Choć butelki wykonane są z tworzywa, które dopuszcza kontakt z żywnością, przy nagrzaniu lub wyparzaniu mogą wydzielać szkodliwe związki. Podobnie sporna jest kwestia mycia. Zdaniem niektórych ciężko domyć opakowania po mleku, zwłaszcza te z nieregularnymi wypustkami na spodzie.

- Przy kiszeniu może to być problem, ale na szybkie spożycie? W pracy tak robiliśmy, ogórki znikały od razu po otwarciu – czytamy na forum.

Robienie ogórków małosolnych w butelce wydaje się być szybkim i modnym pomysłem, zdecydowanie lepiej sprawdzają się jednak tradycyjne metody. Nie bez powodu słoiki czy kamionkowe naczynia od wieków cieszą się popularnością. A butelki? Najlepiej oddać je do recyklingu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro