Olej nie tylko rzepakowy. Jakich jeszcze używamy w kuchni? Który olej do smażenia, sałatek, majonezu?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Po jaki olej siegasz najczęściej?
Po jaki olej siegasz najczęściej? pixabay.com
Udostępnij:
Olej rzepakowy i słonecznikowy należą do najpopularniejszych w Polsce, jednak na nich kategoria olejów jadalnych nie kończy się. Zapraszamy na przegląd - rodzaje olejów z podpowiedziami, które i do czego sprawdzą się w kuchni oraz poza nią. To świetny kosmetyk! Wiesz, że świeży olej można kupić prosto od rolnika?

Większość olejów wykorzystywanych w naszych kuchniach pochodzi z roślin uprawianych w kraju. Rzepak w Polsce co roku rośnie na powierzchni blisko miliona hektarów. To ważna rolnicza uprawa. Słoneczniki zajmują znacznie mniej - w 2021 ok. 20 tys. ha.

Rodzaje olejów - do czego można ich użyć? Który do smażenia i sałatki?

Ceny oleju tłoczonego na zimno prosto od rolnika

Tłuszcze dostarczają organizmom energii. Podskórna warstwa tłuszczu zapobiega utracie ciepła i chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem. Istotną rolą tłuszczów jest także transport rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A ,D, E i K. Oleje można kupić lokalnie, bezpośrednio u producenta.

To też może Cię zainteresować

Olej konopny tłoczony na zimno o pojemności 250 ml u jednego z rolników w Wielkopolsce kosztuje 25 zł. Poza zastosowaniem spożywczym producent przekonuje: "Olej konopny posiada też zastosowanie w kosmetyce. Pomaga bowiem w skutecznym leczeniu łuszczycy i egzemy, a stosowany zewnętrznie ma właściwości regeneracyjne oraz nawilżające".

Oto kolejne przykłady cen z polskiebazarek.pl:

  • Wielkopolskie: olej lniany tłoczony na zimno 500 ml, 17 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej słonecznikowy 250 ml - 7 zł
  • Podlaskie: Olej z ostropestu - 20 zł/butelka "zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby", "Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze".
  • Mazowieckie: Naturalny olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml - 49,90 zł
  • Podlaskie: Olej słonecznikowy Naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany 500 ml - 20 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej dyniowy 500 ml - 50 zł
  • Małopolskie: olej rzepakowy 50 ml - 13 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej z orzecha laskowego 250 ml - 30 zł
  • Lubelskie: Naturalny olej rydzowy tłoczony na zimno 200 ml -12 zł

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju radzi, by otwierać kolejną butelkę oleju dopiero po wykorzystaniu poprzedniej. Inaczej istnieje ryzyko utlenienia cennych kwasów nienasyconych.

Ciekawostka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub słonecznika uzyskamy tylko 0,7-0,8 tony oleju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie