Olej nie tylko rzepakowy. Jakich jeszcze używamy w kuchni? Który olej do smażenia, sałatek, majonezu?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Po jaki olej siegasz najczęściej?
Po jaki olej siegasz najczęściej? pixabay.com
Olej rzepakowy i słonecznikowy należą do najpopularniejszych w Polsce, jednak na nich kategoria olejów jadalnych nie kończy się. Zapraszamy na przegląd - rodzaje olejów z podpowiedziami, które i do czego sprawdzą się w kuchni oraz poza nią. To świetny kosmetyk! Wiesz, że świeży olej można kupić prosto od rolnika?

Większość olejów wykorzystywanych w naszych kuchniach pochodzi z roślin uprawianych w kraju. Rzepak w Polsce co roku rośnie na powierzchni blisko miliona hektarów. To ważna rolnicza uprawa. Słoneczniki zajmują znacznie mniej - w 2021 ok. 20 tys. ha.

Rodzaje olejów - do czego można ich użyć? Który do smażenia i sałatki?

Ceny oleju tłoczonego na zimno prosto od rolnika

Tłuszcze dostarczają organizmom energii. Podskórna warstwa tłuszczu zapobiega utracie ciepła i chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem. Istotną rolą tłuszczów jest także transport rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A ,D, E i K. Oleje można kupić lokalnie, bezpośrednio u producenta.

To też może Cię zainteresować

Olej konopny tłoczony na zimno o pojemności 250 ml u jednego z rolników w Wielkopolsce kosztuje 25 zł. Poza zastosowaniem spożywczym producent przekonuje: "Olej konopny posiada też zastosowanie w kosmetyce. Pomaga bowiem w skutecznym leczeniu łuszczycy i egzemy, a stosowany zewnętrznie ma właściwości regeneracyjne oraz nawilżające".

Oto kolejne przykłady cen z polskiebazarek.pl:

  • Wielkopolskie: olej lniany tłoczony na zimno 500 ml, 17 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej słonecznikowy 250 ml - 7 zł
  • Podlaskie: Olej z ostropestu - 20 zł/butelka "zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga pracę wątroby", "Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze".
  • Mazowieckie: Naturalny olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml - 49,90 zł
  • Podlaskie: Olej słonecznikowy Naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany 500 ml - 20 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej dyniowy 500 ml - 50 zł
  • Małopolskie: olej rzepakowy 50 ml - 13 zł
  • Kujawsko-Pomorskie: olej z orzecha laskowego 250 ml - 30 zł
  • Lubelskie: Naturalny olej rydzowy tłoczony na zimno 200 ml -12 zł

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju radzi, by otwierać kolejną butelkę oleju dopiero po wykorzystaniu poprzedniej. Inaczej istnieje ryzyko utlenienia cennych kwasów nienasyconych.

Ciekawostka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub słonecznika uzyskamy tylko 0,7-0,8 tony oleju.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera