Olejek eteryczny, który zrobisz w domu. Wystarczą do tego zioła, woda destylowana i trochę cierpliwości. Prosty przepis na domowy olejek

Justyna Madan
Justyna Madan
Zrobienie własnego olejku eterycznego nie jest trudne, potrzebujemy do tego właściwie tylko dwóch składników. Pamiętajmy, że z 1 garnka mikstury powstanie kilka łyżek olejku, ale to i tak całkiem sporo, bo dawkujemy go w kroplach.
Zrobienie własnego olejku eterycznego nie jest trudne, potrzebujemy do tego właściwie tylko dwóch składników. Pamiętajmy, że z 1 garnka mikstury powstanie kilka łyżek olejku, ale to i tak całkiem sporo, bo dawkujemy go w kroplach. Unsplash.com
Olejki eteryczne to skoncentrowane ekstrakty roślinne. Mają bardzo różnorodne zastosowanie, niektóre poprawiają nastrój, łagodzą stres, poprawiają sen. Wielu z nich można użyć do urozmaicenia domowych odświeżaczy powietrza czy poprawy zapachu detergentów, które przygotowujemy samodzielnie. Skoro detergenty i kosmetyki możemy wykonać sami, często z resztek, dlaczego by nie zrobić własnego olejku eterycznego? Okazuje się, że przepis na taki olejek jest bardzo prosty, wystarczy do tego tylko kilka składników i czas.

Spis treści

Zalety olejków eterycznych

Olejki eteryczne mogą być stosowane w aromaterapii, poprawy zdrowia czy stosowane miejscowo na skórę w różnych przypadkach. Olejki eteryczne mogą, m.in.:

  • poprawić nastrój,
  • zredukować stres,
  • poprawić jakość snu,
  • zmniejszyć stan zapalny.

A są to tylko niektóre, z licznych zalet olejków eterycznych. Przydadzą się też do zrobienia domowych detergentów, czy odświeżaczy powietrza. Wykorzystamy je też w ogrodnictwie, naturalnych zabiegach pielęgnacyjnych, a w niektórych przypadkach nawet w kuchni, do podkręcania smaku potraw.

Różnica pomiędzy olejkiem eterycznym i infuzyjnym

Oleje infuzyjne są wytwarzane poprzez namaczanie ziół w określonym oleju w celu wydobycia związków aktywnych. Niektóre rośliny botaniczne, takie jak nagietek, bardzo dobrze się zaparzają i tworzą leczniczy olej. Ale w przypadku np. lawendy, nie działa to już tak dobrze, natomiast w przypadku olejku eterycznego lawenda jest doskonałym produktem.

Wiele olejków eterycznych jest destylowanych z parą wodną. Polega to na gotowaniu materiału roślinnego w celu wytworzenia pary, która przechodzi przez rurkę, a następnie przepuszczana jest przez zimną wodę. Ciecz, która tworzy się z kondensacji, będzie składała się z dwóch części, związku wodnego i związku olejowego. Związek wodny to źródło wody kwiatowej, takiej jak lawenda i woda różana. Olejki, które wznoszą się na powierzchnię, to olejki eteryczne.

Nie potrzebujemy jednak specjalistycznego dyfuzora, ani nawet rurek, żeby samodzielnie przygotować taki olejek.

Prosty przepis na olejek eteryczny, który zrobisz w domu

Okazuje się, że tworzenie olejków eterycznych jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać. Do tego procesu można użyć kwiatów, kory, liści lub owoców i roślin. Świetnie sprawdzi się mięta, lawenda, rumianek, płatki róż, rozmaryn, a nawet cytryna czy mandarynka.

Potrzebujesz:

  • garnek z pokrywką,
  • wodę destylowaną,
  • zioła/inne rośliny, z których chcesz zrobić olejek - tak aby wypełniały garnek do połowy.

Krok 1
Umieść rośliny, z których chcesz zrobić olejek w garnku i zalej je wodą destylowaną do ¾ wysokości garnka. Przykryj pokrywką do góry dnem (wklęsła część pokrywki pozwoli powstającej parze skraplać się i opadać z powrotem do garnka – możesz użyć do tego talerza).

Krok 2
Zagotuj miksturę, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 3-4 godziny.

Krok 3
Pozwól miksturze ostygnąć, następnie włóż garnek z zawartością do lodówki i zostaw go tam na noc.

Krok 4
Następnego dnia na powierzchni płynu powinna utworzyć się cienka warstwa olejku, która po schłodzeniu będzie twarda. Ostrożnie wyjmij ją z wody, trzeba to zrobić szybko, bo olejek będzie się topił.

Krok 5
Przełóż olejek do buteleczki z ciemnego szkła i przechowuj z dala od światła i ciepła. Na dnie może się znajdować niewielka ilość płynu na bazie wody, możesz podgrzać olejek, aby woda wyparowała, ale należy to robić krótko, aby olejek nie stracił swojej mocy.
Olejek, który robimy sami, może być lżejszy niż ten kupiony dlatego możliwe, że trzeba będzie użyć kilka kropli więcej niż zazwyczaj.

Pamiętaj o tym, kiedy robisz swój olejek

  • Lepiej jest używać świeżego materiału roślinnego niż suszonego. Suszone zioła nadal będą dawały trochę oleju, ale świeże dadzą nam go więcej.
  • Zbierz materiał rano po wyschnięciu rosy. Odrzuć wszystkie martwe, chore lub zaatakowane przez owady zioła.
  • Z połowy garnka roślin wyjdzie nam kilka łyżeczek olejku eterycznego – pamiętajmy jednak, że kiedy go używamy, wystarczy kilka kropel.
  • Przed użyciem posiekaj rośliny, to zwiększy objętość i ułatwi wydobycie większej ilości olejku.
  • Woda destylowana jest ważna, ponieważ woda z kranu może zawierać bakterie lub inne zanieczyszczenia, które mogą zepsuć mieszankę.

Źródło: DIYNatural

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie