Oleski Koszyk częstował pysznym jedzeniem na Święcie Województwa w Oleśnie

Mirosław Dragon
Druga część święta Opolszczyzny miała charakter kulinarny. W Oleśnie lokalni przedsiębiorcy z branży spożywczej częstowali tradycyjnymi, regionalnymi specjałami.

  

- Trzy lata temu podjąłem decyzję, żeby co roku w innym mieście obchodzić Święto Województwa. W tym roku dodatkowo zorganizowaliśmy je w dwóch częściach: w maju w Kędzierzynie-Koźlu, a dzisiaj w Oleśnie razem z Oleskim Koszykiem - mówi marszałek Andrzej Buła. - Klaster z Olesna powinien rozszerzyć nazwę: na Oleski Znakomity Koszyk albo Oleski Super Koszyk, ponieważ oleska żywność jest super.

 

Oleski Koszyk to stowarzyszenie 16 producentów żywności z Olesna i  okolic. Wspólnie promują się jako klaster dobrej żywności.

- Organizujemy już po raz drugi ten festiwal dobrej żywności, żeby pokazać wszystkim mieszkańcom Opolszczyzny, że mamy w naszym regionie najlepszą żywność, produkowaną tradycyjnie, czyli zdrową i pyszną. To są produkty spożywcze naprawdę z najwyższej półki - mówi Wilhelm Beker, prezes Oleskiego Koszyka.

 

 

- Nasza żywność to zdrowa żywność: produkowana przez nas kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem powstaje według tradycyjnych receptur z mięsa dostarczanego przez okolicznych rolników - podkreśla Anna Rzepka z masarni „Wacław" z Żytniowa.

- My zgodnie ze starą recepturą dodajemy do chleba mleka, tak powstaje chleb mleczny praszkowski - dodaje Maria Wiatr z Gminnej Spółdzielni z Praszki.

 

Firmy z oleskiego klastra częstowały na festiwalu gości za darmo swoimi specjałami.

Można było zjeść m.in. oleskie pieczywo z masłem ekstra z Olesna z serem twarogowym półtłustym z Olesna lub z wędlinami z Żytniowa lub Mirowszczyzny, popić to kefirem smakowym lub czymś mocniejszym: słynną oleską śmietankówkę, czyli „świeżą śmietanką z odrobiną alkoholu".

Był też żurek domowy oraz bigos, a na deser kołocz śląski i lody z cukierni „Kłos” z Kujakowic Górnych.

 

- Oleski Koszyk stał się już taką marką, że oleskie produkty same się sprzedają - uważa starosta oleski Stanisław Belka.

Oleski Koszyk jest też wręczany jako ekskluzywny prezent: wiklinowy koszyk wypełniony oleskimi specjałami.

 

- Biorę taki prezent, jadąc za granicę. Przed miesiącem wręczyłem go w Niemieckim Związku Piłki Nożnej - opowiada marszałek Andrzej Buła. - Prezydent związku piłkarskiego z Dolnej Saksonii zażartował, że kiedyś oni wysyłali do Polski paczki żywnościowe, a teraz my im przywozimy lepsze jedzenie, niż oni mają w Niemczech!

 

 

Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka

masło ekstra z Olesna oraz ser twarogowy półtłusty z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,

kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,

salceson z  indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,

mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,

kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,

chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,

chleb koło oraz chleb razowy ziarnisty z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,

bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,

papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy,

żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,

miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,

jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,

danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,

karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,

salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,

rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!