Do tej pory producenci skupiali się na pakowaniu mleka w pojemniki blokujące światło - wiedząc, że jest to kluczowy czynnik przedłużania świeżości wyrobu. Niewiele jednak badań poświęcono temu, czy i w jakim stopniu opakowania takie wpływają na smak. Nowe badanie zespołu dr MaryAnne Drake, opublikowane w "Journal of Dairy Science" potwierdza, że najczęściej spotykane na półkach sklepowych mleka w kartonach nie są najlepszym wyborem.
Opakowanie mleka ma znaczenie
- Mleko jest bardziej podatne na przenikanie wszelkich zapachów, w tym tych z opakowania, niż większość innych napojów ze względu na swój łagodny, delikatny smak. Poza lekkim utlenianiem smak tego produktu może zmieniać się na skutek pochłaniania związków zawartych w opakowaniu oraz przenikanie - nawet przez kartonik - aromatów żywności z otaczającego środowiska chłodniczego - mówi dr Drake.
Aby określić ilościowo wpływ opakowania na smak, naukowcy zbadali pasteryzowane mleko pełne i mleko odtłuszczone, przechowywane w sześciu półlitrowych pojemnikach różnego typu:
- tekturowych kartonach,
- plastikowych butelkach,
- plastikowej torebce (worku),
- opakowaniu szklanym (które stanowiło kontrolę).
W celu ograniczenia procesów związanych z utlenianiem produkty trzymano w całkowitej ciemności, w niskiej temperaturze (4 st. C).
W pierwszym dniu eksperymentu, a następnie w dniu 5, 10 i 15, badacze pobierali próbki mleka z każdego z testowanych opakowań. Przeszkolony panel zbadał właściwości sensoryczne każdej z nich, a zespół badawczy analizował skład związków lotnych, aby zrozumieć, w jaki sposób cząsteczki z opakowania mieszają się z mlekiem. Na koniec próbki poddano ślepemu testowi smaku przez konsumentów, aby sprawdzić, czy zwykli degustatorzy będą w stanie odróżnić napoje przechowywane w tekturowym lub plastikowym pojemniku od tych zapakowanych w szkło.
Okazało się, rodzaj opakowania wyraźnie wpływa na smak mleka, przy czym mleko odtłuszczone jest bardziej podatne na zmianę tego parametru w porównaniu do mleka pełnotłustego.
Które opakowanie na mleko jest najlepsze?
Spośród różnych typów opakowań kartony i woreczki foliowe najsłabiej utrzymywały świeżość mleka ze względu na to, że oba te tworzywa nie zapobiegały przenikaniu do produktu obcych zapachów i cząsteczek: w mleku z kartoników wykryto obecność licznych związków z opakowań.
Ostateczne wnioski naukowców są następujące: chociaż to szkło pozostaje idealnym pojemnikiem pozwalającym zachować smak i świeżość mleka, do jego przechowywania nadają się także plastikowe pojemniki, o ile dobrze ograniczają ekspozycję na światło.
Tymczasem to właśnie kartony są najczęściej używanym rodzajem opakowań na mleko. - Nasze odkrycie jest więc tym bardziej ważne rozważenia. Tym bardziej że mleko jest produktem bardzo często podawanym małym dzieciom - podkreślają autorzy publikacji.
Źródło:
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?