Zbiory orzechów włoskich kończą się, warto sięgnąć po te smakołyki w okresie jesienno-zimowym.
Właściwości orzechów włoskich
Zalicza się je do najzdrowszych bakalii, nie tylko dostarczają witamin i minerałów, mają w sobie również mnóstwo kwasu foliowego oraz błonnika. Chrupanie ich każdego dnia wspomaga pracę układów krwionośnego i nerwowego, działa antynowotworowo, obniża cholesterol, a nawet poprawia wygląd cery. Można je spożywać jako przekąskę, prażyć, dodawać do owsianek, deserów, wielu chwali sobie też nalewkę, zwaną orzechówką.
Te osoby nie powinny jeść orzechów włoskich
Mimo że to skarbnica cennych składników, orzechy nie są dla każdego. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, białka i błonnika nie powinny po nie sięgać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, jelit, trzustki, a także ci, którzy przechodzili operację woreczka żółciowego. Muszą na nie uważać również alergicy – to bowiem jeden z najczęstszych pokarmowych alergenów.
Jak pozbyć się łupin orzecha włoskiego?
Pierwszą ochronę zewnętrzną orzecha włoskiego stanowi zielona łupina, najczęściej pęka, gdy owoce spadają z drzew. Następnie barierą jest właściwa łupina, twarda, brązowa i ciężka do rozłupania. Wielu z nas używa do łuskania dziadka do orzechów, istnieją jednak sposoby na obranie bakalii bez tradycyjnego sprzętu. Wystarczy wysoka temperatura, pod wpływem której otoczki zaczną pękać. Można użyć piekarnika, kuchenki mikrofalowej lub rozgrzanej patelni.