Oleje dla zdrowia. Skąd pomysł na biznes?
„Oleje od Franciszka” z Ostrowa Wielkopolskiego początkowo produkowały oleje, które miały wspomóc walkę syna z problemami skórnymi. Małżeństwo Marciszaków zakupiło prasę do oleju i zaczęło zabawę z ziarnami. Jak mówi pomysłodawczyni, proces produkcji jest prosty, ale wymagający czasowo.
- Nie jest to absolutnie prasa przemysłowa, niektóre ziarna tłoczą się szybko, jak na przykład len, gdzie jedna butelka 250 ml to około 5 minut. Drugie bardzo długo, kropla po kropelce, jak wiesiołek czy ogórecznik – tłumaczy Agnieszka Marciszak.
Jak wygląda proces tłoczenia oleju?
Każdy olej wymaga odmiennego ustawienia maszyny, dobrania do niej części i docisku. Produkt tłoczy się na bieżąco, w momencie zamówienia, nie jest przechowywany z wyprzedzeniem. Daje to świeżość, a sam proces sedymentacji przebiega w lodówce, w szklanym ciemnym opakowaniu. „Oleje od Franciszka” produkują oleje lniane, rzepakowe, konopne, z czarnuszki, ostropestu, kokosa, wiesiołka, ogórecznika oraz słonecznika.
- Każdy ma swoje atuty i sprawdzi się idealnie w codziennej diecie. Olej lniany i rzepakowy działa silnie przeciwzapalnie, przez co będzie chronił układ sercowo-naczyniowy, regulował profil lipidowy i pracę jelit. Pomoże przy zaparciach, rozszerzaniu diety malucha i w każdej zdrowej diecie – przekazuje dietetyk.
Co na odporność, co na urodę, a co na regenerację wątroby?
Reszta roślin także wesprze nasze zdrowie. Wiesiołek i ogórecznik są idealne na egzemę, AZS, łuszczycę i regulację hormonów. Ostropest oczyszcza drogi żółciowe i wspiera pracę wątroby. Czarnuszka była hitem pandemii, wzmacnia odporność, jest idealna dla alergików.
- Stawiamy na jakość, nie chcemy produkcji masowej, nie chcemy schodzić z jakości. Ja jako dietetyk kliniczny mam wewnętrzną misję pomagania. Te oleje mają odżywiać i być substratem do poprawy jakości życia, a nie maszynką do zarabiania – dodaje ekspert.
Oleje można zamówić internetowo lub osobiście. Producenci oferują też wysyłkę na terenie kraju i poza granice. Ruch na Wielkanoc 2022 jest spory. Wielu klientów wybiera olej rzepakowy, na bazie którego robią majonez. Panowie z kolei spożywają olej z ostropestu, który regeneruje wątrobę po świątecznych przyjemnościach kulinarnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót