Ostropest na drogi żółciowe, wiesiołek na skórę, czarnuszka na odporność. Oni wiedzą, jak tłoczyć dobre oleje!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Moda na zdrową żywność i naturalne wzmacnianie odporności wraca. Jakich olejów użyć, by mieć gładką skórę lub zdrowe jelita? >>>
Moda na zdrową żywność i naturalne wzmacnianie odporności wraca. Jakich olejów użyć, by mieć gładką skórę lub zdrowe jelita? >>>pixabay.com/congerdesign
Udostępnij:
Kolejna odsłona cyklu biznesów agro. Zaczęło się od problemów zdrowotnych dziecka, dziś o formę dba cała rodzina, znajomi i zewnętrzni klienci. Tłoczenie olejów stało się pasją i sposobem na życie. Mała produkcja rozrosła się do większych rozmiarów, trzeba było zainwestować w dodatkowy sprzęt. - Bez zastanowienia sprzedaliśmy samochód i kupiliśmy drugą prasę do oleju – mówi nam producent Agnieszka Marciszak. Z zawodu jest dietetykiem klinicznym, więc temat zdrowia nie jest jej obcy.

Oleje dla zdrowia. Skąd pomysł na biznes?

„Oleje od Franciszka” z Ostrowa Wielkopolskiego początkowo produkowały oleje, które miały wspomóc walkę syna z problemami skórnymi. Małżeństwo Marciszaków zakupiło prasę do oleju i zaczęło zabawę z ziarnami. Jak mówi pomysłodawczyni, proces produkcji jest prosty, ale wymagający czasowo.

- Nie jest to absolutnie prasa przemysłowa, niektóre ziarna tłoczą się szybko, jak na przykład len, gdzie jedna butelka 250 ml to około 5 minut. Drugie bardzo długo, kropla po kropelce, jak wiesiołek czy ogórecznik – tłumaczy Agnieszka Marciszak.

Jak wygląda proces tłoczenia oleju?

Każdy olej wymaga odmiennego ustawienia maszyny, dobrania do niej części i docisku. Produkt tłoczy się na bieżąco, w momencie zamówienia, nie jest przechowywany z wyprzedzeniem. Daje to świeżość, a sam proces sedymentacji przebiega w lodówce, w szklanym ciemnym opakowaniu. „Oleje od Franciszka” produkują oleje lniane, rzepakowe, konopne, z czarnuszki, ostropestu, kokosa, wiesiołka, ogórecznika oraz słonecznika.

- Każdy ma swoje atuty i sprawdzi się idealnie w codziennej diecie. Olej lniany i rzepakowy działa silnie przeciwzapalnie, przez co będzie chronił układ sercowo-naczyniowy, regulował profil lipidowy i pracę jelit. Pomoże przy zaparciach, rozszerzaniu diety malucha i w każdej zdrowej diecie – przekazuje dietetyk.

Co na odporność, co na urodę, a co na regenerację wątroby?

Reszta roślin także wesprze nasze zdrowie. Wiesiołek i ogórecznik są idealne na egzemę, AZS, łuszczycę i regulację hormonów. Ostropest oczyszcza drogi żółciowe i wspiera pracę wątroby. Czarnuszka była hitem pandemii, wzmacnia odporność, jest idealna dla alergików.

- Stawiamy na jakość, nie chcemy produkcji masowej, nie chcemy schodzić z jakości. Ja jako dietetyk kliniczny mam wewnętrzną misję pomagania. Te oleje mają odżywiać i być substratem do poprawy jakości życia, a nie maszynką do zarabiania – dodaje ekspert.

Oleje można zamówić internetowo lub osobiście. Producenci oferują też wysyłkę na terenie kraju i poza granice. Ruch na Wielkanoc 2022 jest spory. Wielu klientów wybiera olej rzepakowy, na bazie którego robią majonez. Panowie z kolei spożywają olej z ostropestu, który regeneruje wątrobę po świątecznych przyjemnościach kulinarnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie