Oleje dla zdrowia. Skąd pomysł na biznes?
„Oleje od Franciszka” z Ostrowa Wielkopolskiego początkowo produkowały oleje, które miały wspomóc walkę syna z problemami skórnymi. Małżeństwo Marciszaków zakupiło prasę do oleju i zaczęło zabawę z ziarnami. Jak mówi pomysłodawczyni, proces produkcji jest prosty, ale wymagający czasowo.
- Nie jest to absolutnie prasa przemysłowa, niektóre ziarna tłoczą się szybko, jak na przykład len, gdzie jedna butelka 250 ml to około 5 minut. Drugie bardzo długo, kropla po kropelce, jak wiesiołek czy ogórecznik – tłumaczy Agnieszka Marciszak.
Jak wygląda proces tłoczenia oleju?
Każdy olej wymaga odmiennego ustawienia maszyny, dobrania do niej części i docisku. Produkt tłoczy się na bieżąco, w momencie zamówienia, nie jest przechowywany z wyprzedzeniem. Daje to świeżość, a sam proces sedymentacji przebiega w lodówce, w szklanym ciemnym opakowaniu. „Oleje od Franciszka” produkują oleje lniane, rzepakowe, konopne, z czarnuszki, ostropestu, kokosa, wiesiołka, ogórecznika oraz słonecznika.
- Każdy ma swoje atuty i sprawdzi się idealnie w codziennej diecie. Olej lniany i rzepakowy działa silnie przeciwzapalnie, przez co będzie chronił układ sercowo-naczyniowy, regulował profil lipidowy i pracę jelit. Pomoże przy zaparciach, rozszerzaniu diety malucha i w każdej zdrowej diecie – przekazuje dietetyk.
Co na odporność, co na urodę, a co na regenerację wątroby?
Reszta roślin także wesprze nasze zdrowie. Wiesiołek i ogórecznik są idealne na egzemę, AZS, łuszczycę i regulację hormonów. Ostropest oczyszcza drogi żółciowe i wspiera pracę wątroby. Czarnuszka była hitem pandemii, wzmacnia odporność, jest idealna dla alergików.
- Stawiamy na jakość, nie chcemy produkcji masowej, nie chcemy schodzić z jakości. Ja jako dietetyk kliniczny mam wewnętrzną misję pomagania. Te oleje mają odżywiać i być substratem do poprawy jakości życia, a nie maszynką do zarabiania – dodaje ekspert.
Oleje można zamówić internetowo lub osobiście. Producenci oferują też wysyłkę na terenie kraju i poza granice. Ruch na Wielkanoc 2022 jest spory. Wielu klientów wybiera olej rzepakowy, na bazie którego robią majonez. Panowie z kolei spożywają olej z ostropestu, który regeneruje wątrobę po świątecznych przyjemnościach kulinarnych.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?