Ostropest na drogi żółciowe, wiesiołek na skórę, czarnuszka na odporność. Oni wiedzą, jak tłoczyć dobre oleje!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Moda na zdrową żywność i naturalne wzmacnianie odporności wraca. Jakich olejów użyć, by mieć gładką skórę lub zdrowe jelita? >>>
Moda na zdrową żywność i naturalne wzmacnianie odporności wraca. Jakich olejów użyć, by mieć gładką skórę lub zdrowe jelita? >>>pixabay.com/congerdesign
Kolejna odsłona cyklu biznesów agro. Zaczęło się od problemów zdrowotnych dziecka, dziś o formę dba cała rodzina, znajomi i zewnętrzni klienci. Tłoczenie olejów stało się pasją i sposobem na życie. Mała produkcja rozrosła się do większych rozmiarów, trzeba było zainwestować w dodatkowy sprzęt. - Bez zastanowienia sprzedaliśmy samochód i kupiliśmy drugą prasę do oleju – mówi nam producent Agnieszka Marciszak. Z zawodu jest dietetykiem klinicznym, więc temat zdrowia nie jest jej obcy.

Oleje dla zdrowia. Skąd pomysł na biznes?

„Oleje od Franciszka” z Ostrowa Wielkopolskiego początkowo produkowały oleje, które miały wspomóc walkę syna z problemami skórnymi. Małżeństwo Marciszaków zakupiło prasę do oleju i zaczęło zabawę z ziarnami. Jak mówi pomysłodawczyni, proces produkcji jest prosty, ale wymagający czasowo.

- Nie jest to absolutnie prasa przemysłowa, niektóre ziarna tłoczą się szybko, jak na przykład len, gdzie jedna butelka 250 ml to około 5 minut. Drugie bardzo długo, kropla po kropelce, jak wiesiołek czy ogórecznik – tłumaczy Agnieszka Marciszak.

Jak wygląda proces tłoczenia oleju?

Każdy olej wymaga odmiennego ustawienia maszyny, dobrania do niej części i docisku. Produkt tłoczy się na bieżąco, w momencie zamówienia, nie jest przechowywany z wyprzedzeniem. Daje to świeżość, a sam proces sedymentacji przebiega w lodówce, w szklanym ciemnym opakowaniu. „Oleje od Franciszka” produkują oleje lniane, rzepakowe, konopne, z czarnuszki, ostropestu, kokosa, wiesiołka, ogórecznika oraz słonecznika.

- Każdy ma swoje atuty i sprawdzi się idealnie w codziennej diecie. Olej lniany i rzepakowy działa silnie przeciwzapalnie, przez co będzie chronił układ sercowo-naczyniowy, regulował profil lipidowy i pracę jelit. Pomoże przy zaparciach, rozszerzaniu diety malucha i w każdej zdrowej diecie – przekazuje dietetyk.

Co na odporność, co na urodę, a co na regenerację wątroby?

Reszta roślin także wesprze nasze zdrowie. Wiesiołek i ogórecznik są idealne na egzemę, AZS, łuszczycę i regulację hormonów. Ostropest oczyszcza drogi żółciowe i wspiera pracę wątroby. Czarnuszka była hitem pandemii, wzmacnia odporność, jest idealna dla alergików.

- Stawiamy na jakość, nie chcemy produkcji masowej, nie chcemy schodzić z jakości. Ja jako dietetyk kliniczny mam wewnętrzną misję pomagania. Te oleje mają odżywiać i być substratem do poprawy jakości życia, a nie maszynką do zarabiania – dodaje ekspert.

Oleje można zamówić internetowo lub osobiście. Producenci oferują też wysyłkę na terenie kraju i poza granice. Ruch na Wielkanoc 2022 jest spory. Wielu klientów wybiera olej rzepakowy, na bazie którego robią majonez. Panowie z kolei spożywają olej z ostropestu, który regeneruje wątrobę po świątecznych przyjemnościach kulinarnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera