Ostrygi to naturalne filtry oczyszczające wodę. Są nie tylko źródłem zarobku i pożywieniem, ale usuwają też zanieczyszczenia z oceanu

Justyna Madan
Justyna Madan
Ostrygi mają bardzo duże znaczenie dla ekologii, chociażby dlatego, że są naturalnymi filtrami wody. Niestety są też wrażliwe na temperatury i globalne ocieplenie im szkodzi.
Ostrygi mają bardzo duże znaczenie dla ekologii, chociażby dlatego, że są naturalnymi filtrami wody. Niestety są też wrażliwe na temperatury i globalne ocieplenie im szkodzi. Unsplash.com/Canva
Od ponad stu lat ostrygi utrzymują społeczności mieszkające nad oceanami. Ostrygi gromadzą się na starszych muszlach, skałach, pomostach lub jakiejkolwiek twardej, zanurzonej powierzchni. Rosnąc, łączą się ze sobą, tworząc przypominające skały rafy, które zapewniają siedlisko innym zwierzętom i roślinom morskim. Okazuje się, że obecność ostryg to nie tylko zaleta finansowa. Mają one ogromną wartość ekologiczną, są bowiem naturalnymi oczyszczaczami wody, filtrują i usuwają zanieczyszczenia z oceanu.

Jedna ostryga może przefiltrować nawet 200 litrów wody dziennie. Wody, w której poza osadem pojawia się też azot. I chociaż azot jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla roślin i zwierząt, jego nadmiar – często ze spływu nawozów i szamba – przyspiesza wzrost glonów, które zalewają zbiorniki wodne i ostatecznie zmniejszają w nich poziom tlenu.

Ostrygi to naturalne filtry wody

Ostrygi, małże i inne skorupiaki pomagają usuwać nadmiar azotu z wód, wprowadzając go do swoich muszli i tkanek podczas wzrostu. Ostrygi również filtrują te zanieczyszczenia, zjadając je lub formując z nich małe paczki, które osadzają się na dnie morza, gdzie nie są szkodliwe.

Niestety populacja ostryg jest w niebezpieczeństwie. 85 procent ich raf zostało zniszczonych z powodu rosnących temperatur i przełowienia. Na przykład ostrygi w zatoce Chesapeake (zatoka na Oceanie Atlantyckim ) mogły kiedyś filtrować w ciągu tygodnia objętość wody równą całej zatoce. Dziś pozostałym ostrygom z zatoki zajęłoby to ponad rok.

Trwają prace nad odbudową raf ostryg, aby jednak wysiłki na rzecz odbudowy przyniosły skutek, muszą być połączone z kompleksowym i holistycznym podejściem do ogólnego stanu oceanów. Szybkość filtracji ostryg zależy od wielu czynników środowiskowych.

- Żywią się niewiele w niskich temperaturach i stresują w wysokich – mówi Matthew Gray, naukowiec z Horn Point Laboratory na University of Maryland Center for Environmental Science. Gray tłumaczy też, że inne czynniki, takie jak zasolenie, zmętnienie oraz ilość i jakość pożywienia wpływają na to, ile wody ostrygi mogą lub będą filtrować. Na przykład niektóre rodzaje szkodliwych alg występujących w brązowych lub czerwonych przypływach mogą sprawić, że ostryga całkowicie straci apetyt.

Naukowiec nazwał ostrygi „potężnymi inżynierami ekosystemu”. Rafy, które budują ze swoich muszli, są siedliskiem dla ryb, krabów i innych stworzeń morskich. A kiedy warunki są optymalne „mogą mieć transformacyjny wpływ na jakość i przejrzystość wody”.

Źródło: One Earth

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera